Vilken välfärd förtjänar våra barn?

Oppositionen lever i tron att kommunens överskott läggs på hög i en skattkista och att M av ren ondska skulle undanhålla dessa pengar från behövande verksamhet, skriver Axel Storckenfeldt (M).

ANNONS
|

Jag kan inte låta bli att summera senaste fullmäktigemötet där de nyligen invalda ledamöterna skulle bekräfta den redan beslutade budgeten. I stället vecklades en lång debatt ut som kom att handla om huruvida kommunens resultat fritt kan spenderas utan konsekvenser. Hur lättvindigt S ser på att skuldsätta kommunen och förlita sig på lån för finansiering av löpande kostnader visar en tydlig skiljelinje i politiken. En skiljelinje mellan det kortsiktiga och det långsiktigt ansvarsfulla. Eller som Fredrik Kollberg (KD) uttryckte det ”S budget är lite som att kissa på sig, det är skönt för stunden, men läget blir snabbt kyligt”.

Oppositionens budget innehåller trots ett svårare ekonomiskt läge en rad satsningar som påstås vara finansierade genom "minskat överskott". De lever i tron att kommunens överskott läggs på hög i en skattkista och att M av ren ondska skulle undanhålla dessa pengar från behövande verksamhet.

ANNONS

Sanningen är att den ”vinst” kommunen gör inte är på sista raden utan att samtidigt som vi kan läsa om kommunens ”rekordvinst” tecknar vi nya lån för att finansiera byggnation av skolor, äldreboenden och annan välfärd. I praktiken innebär alltså denna vinst endast att vi har möjlighet att skuldsätta oss i något mindre utsträckning.

För att göra en privatekonomisk liknelse är det som att köpa en ny bil för pengarna man under året fått över från lönen samtidigt som man tar nya, dyra lån för att renovera taket på huset. Kanske genomförbart, men barnen som ärver huset kommer också ärva det dyra lånet som hade kunnat undvikas.

På samma sätt hade våra barn, Kungsbackas framtid, bittert fått ångra en S-politik där skatteintäkterna hade behövt gå till att betala räntor på lånen i stället för att kunna gå till lärarlöner och omsorgspersonal. Emanuel Forsell (M) sammanfattade det väl under gårdagens möte med den syrliga kommentaren ”Om Socialdemokraternas kollegor hade resonerat likadant för hundra år sedan hade vi inte haft någon välfärd idag”.

Vilken välfärd vill du ge dina barn?

Axel Storckenfeldt (M)

Kommunfullmäktigeledamot

LÄS MER:Klart: Antalet kommunalråd i Kungsbacka minskas

LÄS MER:Kritik från flera håll mot nya Hedeleden: ”Otidsenligt”

ANNONS