Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Rebecka Kvint

Vare sig vänster eller höger vill gynna landsbygden

Moderaterna är betydligt mer intresserade av partipolitisk taktik än att genomföra verkliga förändringar som skulle gynna den halländska landsbygden, skriver Ola Johansson och Christofer Bergenblock i en replik.

ANNONS
|

Det är inte förvånande att kritik kommer från vänster när Centerpartiet driver igenom den största lättnaden av strandskyddet sedan 1975. Nooshi Dadgostar (V) påstår att allemansrätten har förhandlats bort i uppgörelsen om nytt strandskydd, men ingenting kan vara mer felaktigt. Allemansrätten är en del av regeringsformen och berörs inte av förslaget, vilket även vänsterns partiledare borde vara medvetet om.

Då är det mer förvånande när kritiken kommer ifrån höger, så som det uttrycks av Ulrika Jörgensen (M) och Carl-Oskar Bohlin (M) i en cirkulärinsändare. Förutom att texten är full av felaktigheter och glider betänkligt på sanningen, så är den också ett uttryck för ren avundsjuka. I skribenternas ögon är det ”fel parti” som lyckats med det som tidigare moderatledda regeringar inte klarat av att genomföra.

ANNONS

LÄS MER:Allemansrätten hotas av nedmonterat strandskydd

Istället för att fokusera på alla de lättnader som föreslås, väljer duon att lyfta fram att strandskyddet skärps på vissa platser. Att så sker i områden där exploateringstrycket redan är högt är helt naturligt och en del av överenskommelsen mellan C, L, S och MP. Samtidigt antyder man att det blir frågan om skärpningar på platser där det inte byggts tidigare, vilket är helt felaktigt. I förslaget införs Strandnära utvecklingsområden (SUO), vars syfte är att underlätta för dem som vill bygga strandnära på landsbygden.

LÄS MER:Gör om – gör rätt!

Mycket energi läggs också på att göra frågan om fri passage till en kioskvältare. Detta är inget nytt. De flesta ser det säkert som naturligt att en remsa på 15–20 meter lämnas fri precis intill vattnet. Det viktiga i sammanhanget är att det invid grävda dammar, anlagda våtmarker och diken inte längre råder ett generellt strandskydd på 100 meter samt att smalare vattendrag och små sjöar undantas.

Moderaternas kritik och hot om att stoppa reformen visar återigen att man är betydligt mer intresserad av partipolitisk taktik än att genomföra verkliga förändringar som skulle gynna den halländska landsbygden.

Ola Johansson (C)

Riksdagsledamot

Christofer Bergenblock (C)

Partistyrelseledamot

LÄS MER:Centerpartiet är grundlurade om strandskyddet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS