Arkivfoto.
Arkivfoto.

Skogsstyrelsens nya regler är åt skogen

Det skriver tre tunga Centernamn i en gemensam debattartikel om de nya kraven på skogsavverkning.

ANNONS

För många är skogen en trevlig plats där man kan tillbringa sin fritid, men skogen är också en av våra viktigaste näringar. Bara i Halland finns det över 9000 skogsägare och skogen genererar över 6000 arbetstillfällen. Skogen behövs för jobben, tillväxten och klimatomställningen.

Likväl attackeras det skogsbruket ideligen ifrån olika håll. Är det inte miljörörelsen som vill göra naturreservat av privat skogsegendom, så är det EU som vill skära ner på den svenska avverkningen. Nu senast är det Skogsstyrelsen som genom nya regler riskerar att slå ut vårt skogsbruk. Så här kan vi inte ha det!

LÄS MER:Fruktade parasiten dvärgbandmask hittad i Kungsbacka: ”Inte oväntat”

I Centerpartiet har vi en stor tilltro till den enskilda skogsägaren och förmågan att bedöma vad som är bäst för den egna skogen. De flesta ägarna har små arealer och har brukat sin skog i generationer. En skog i Halland behöver stå på rot och skötas under 60-70 år innan det är dags för slutavverkning, vilket gör att man aldrig kan tänka kortsiktigt som skogsägare.

ANNONS

För att stötta skogsägarna har Centerpartiet drivit fram en proposition i riksdagen om stärkt äganderätt och nu väntar vi på att övriga partier ska ställa sig bakom den. Vidare har vi inom EU-samarbetet arbetat hårt emot de förslag som innebär krav på ett minskat svenskt skogsbruk. Idag gör skogen tredubbel klimatnytta som levande kolsänka, genom att binda kol för långa tider i träbyggnader och genom att ersätta fossila källor för energi och drivmedel.

LÄS MER:Man fick träd över sig – avled till följd av sina skador

Centerpartiet kräver nu att regeringen ska agera kring det orimliga regelverk gällande fåglar som Skogsstyrelsen håller på att sjösätta. I praktiken innebär de nya reglerna att skogsägaren ska kartlägga och ta hänsyn till varje enskild fågel – antingen det är en bofink eller vitryggig hackspett – vid brukning av den egna skogen. Detta krav riskerar att lägga en död hand över stora delar av vårt skogsbruk.

LÄS MER:Elda inte upp skogen som fordonsbränsle

I Halland har vi ett omfattande skogsbruk som skapar stora mervärden i regionen. Det ska vi vara rädda om.

Fredrik Hansson (C) Kommunalråd

Christofer Bergenblock (C) Riksdagskandidat

Helene Andersson (C) Regionråd

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS