Marielle Lahti, Elin Söderberg och Jan Riise, Miljöpartiet.
Marielle Lahti, Elin Söderberg och Jan Riise, Miljöpartiet. Bild: Pressbilder

Särskilt stöd ska gå till de som behöver det mest

Människor riskerar att frånkopplas från elnätet om de inte kan betala sina fakturor och kan få livslånga ekonomiska problem, skriver tre miljöpartister.

ANNONS
|

I valrörelsen lovade Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) väljarna att stöd skulle finnas hos hushållen och företagen redan första november. Nu när valrörelsen är över har verkligheten har gjort sig påmind: Stödet kommer först i februari – och ger dessutom inte mest till de som har störst behov. Tvärtom.

Regeringen har gått fram med ett stöd som ger miljardärer i södra Sverige hundratusentals kronor, samtidigt som hushåll och företag i norra Sverige inte får en endaste krona i stöd. Dessutom ges inte de många människor i Sverige som lever i en särskilt utsatt situation det stöd som krävs – här behövs mycket, mycket mer.

ANNONS

Miljöpartiet vill se ett särskilt stöd som riktas till de som behöver det mest. Det handlar om “utsatta kunder”, människor som riskerar att frånkopplas från elnätet om de inte kan betala sina fakturor. Detta kan döma dessa människor till livslånga ekonomiska problem. Vi vill också att frånkopplingar på grund av obetalda räkningar pausas tillfälligt.

Även många företag har stora problem och risken för varsel och konkurs visar tydligt att när regeringens utbetalning väl kommer, då kan det vara försent. Miljöpartiet vill därför att företagen ska få uppskov med skatten för att mildra effekterna av de höga elräkningarna.

Det överlägset snabbaste sättet att minska de katastrofala konsekvenserna för hushåll och företag som vi sett till följd av Putins energikrig mot Europa är att effektivisera användningen av den energi vi har. Miljöpartiet vill därför att staten ska ta 80 procent av kostnaden för alla energieffektiviseringsåtgärder i både flerbostadshus och villor.

Vi behöver också mer elproduktion, så snart det bara är möjligt. Utanför Hallandskusten finns planer på fyra vindkraftparker med en betydande produktion. Dessutom föreslås en av de första anslutningspunkterna byggas i Halland. Regeringen måste fatta beslut om dessa parker omgående. Den situation vi är i kräver en politik som ser till att säkerställa att vi inte hamnar i samma situation nästa år igen.

ANNONS

Marielle Lahti (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Elin Söderberg (MP), riksdagsledamot och klimatpolitisk och landsbygdspolitisk talesperson

Jan Riise (MP), riksdagsledamot och ordförande MP Halland

LÄS MER:Det finns gränser för hur mycket man får slira på sanningen

LÄS MER:Kaos i politiken – dubbla polisanmälningar: ”Chockartat”

LÄS MER:Länets sossar applåderade när de skapade elkaoset – de borde skämmas

ANNONS