Lars Püss och Helena Storckenfeldt, Moderaterna.
Lars Püss och Helena Storckenfeldt, Moderaterna. Bild: Pressbild

Länets sossar applåderade när de skapade elkaoset – de borde skämmas

När Socialdemokraterna röstade igenom nedläggningen av fullt fungerande kärnkraft ljöd applåderna i riksdagens kammare från de rödgröna i bänkraderna. Nu är det annat ljud i skällan när de helt skamlöst kritiserar den nya regeringen för problem de själva är ansvariga för, skriver Lars Püss (M) och Helena Storckenfeldt (M).

ANNONS
|

Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset. Det är den förra socialdemokratiska regeringen som tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet lagt ner fullt fungerande kärnkraft och som orsakat dagens höga elpriser. Det har dessutom resulterat i att Karlshamsverket vid vissa tillfällen eldat 140 000 liter olja i timmen och att vi tvingats importera smutsig kolkraft. Det val de gjorde då slår nu hårt mot miljö och klimat men även mot svenskarnas plånböcker.

Socialdemokrater satt i riksdagens kammare och applåderade när de förstörde svensk elproduktion och skapade dagens elkaos. Men helt skamlöst kritiserar de nu den nya regeringen för problem de själva alltså är ansvariga för. Vi har barn i Sverige idag som fryser i hemmet för att föräldern inte har råd med uppvärmning på grund av ett skenande elpris, ett elpris som Socialdemokraterna är direkt ansvariga för. Det är deras politik som har lett oss hit. Aktiva val som de har gjort.

ANNONS

Sverige befinner sig i en energikris - samtidigt krävs ökad elproduktion för att klara av den omfattande elektrifieringen som ska genomföras. Därför föreslår regeringen flera budgetsatsningar för att stärka energiförsörjningen och underlätta under denna tuffa period. Det handlar bland annat om stöd till hushåll och företag, satsning på kärnkraftsforskning och ett särskilt stöd för energieffektivisering.

Den nya regeringen kommer lindra de ekonomiska plågorna för hushåll och företag under den värsta krisen. En del saker gör vi redan vid årsskiftet, andra saker kommer att ta lite längre tid. Den nya regeringen har bara suttit ett par månader vid regeringsmakten och den skamlösa kritiken från socialdemokraterna som bär ansvaret för problemen är stötande.

Vi kommer nu att börja laga det den förra regeringen förstörde under sina åtta års tid vid makten. Det kommer att ta tid och kräva ansträngning, men det är fullt möjligt att lösa Sveriges allvarliga problem. Den budget som regeringen nyligen presenterade är ett första steg.

Lars Püss (M), riksdagsledamot Halland

Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot Halland

LÄS MER:Eksta vill höja hyrorna med över åtta procent: ”Exceptionellt år”

LÄS MER:Kungsbacka kommun säger nej till ännu en vindkraftssatsning

LÄS MER:Reaktor 3 på Ringhals kommer gå på halv effekt

ANNONS