S, V och MP: Vi säger nej till att lägga ner busslinjer

Halland kan inte backa in i framtiden. Många hallänningar är idag beroende av kollektivtrafiken. Den används för att resa till jobbet, affären, vårdcentralen eller vännerna. Vårt samhälle behöver bli mer hållbart och då är det nödvändigt att vi reser mer kollektivt för att klara omställningen till ett mer hållbart levnadssätt, skriver Per Stané Persson (S), regionråd, Agnes Hultén (V), gruppledare i Region Halland och Maria Losman (MP), gruppledare i Region Halland.

ANNONS

Idag hanterar Hallandstrafiken ett förslag om att lägga ner flera busslinjer, många av dem på landsbygden. Socialdemokraterna röstar nej till förslaget och vill istället pausa nerdragningen av kollektivtrafiken, något som Vänsterpartiet och Miljöpartiet stödjer. I en tillväxtregion som Halland är sannolikheten stor att behovet av kollektivtrafik i framtiden kommer öka.

LÄS MER:Kritiken från facket: plexiglaset trafikfara för busschaufförerna

Regeringen var snabb med att ge kraftiga stöd till välfärden och kollektivtrafiken. Nu behöver vi med samma snabbhet ta politiskt ansvar för kollektivtrafiken. Region Halland har ett ansvar att tillsammans med kommunerna se till att våra landsbygdsorter har en fungerande kollektivtrafik med bra turtäthet. Det är en av förutsättningarna för att det ska vara attraktivt att bo också utanför städerna. Den moderatledda majoritetens beslut om att lägga ner flera vårdcentralsfilialer gör att det är ännu viktigare att kollektivtrafiken på landsbygden fungerar. Man ska inte behöva äga en bil bara för att kunna bosätta sig på landsbygden och få livspusslet att gå ihop.

ANNONS

LÄS MER:Pandemin slår mot bussarna – det innebär det för resenärerna

Istället för att lägga ner busslinjer vill vi fortsätta att utveckla möjligheterna att resa. Vi vill göra det lättare att resa mellan kommunerna, se till att turerna är många och att busschaufförerna har bra arbetsvillkor. Vi vill också utveckla den anropsstyrda kollektivtrafiken. Det innebär att resenären beställer sin resa via telefon. När enstaka eller få resenärer vill åka så kan mindre fordon, som taxi, väljas för turen, för att undvika onödig miljöbelastning. Om ingen vill åka så går inte turen.

Tillsammans bygger vi hela Halland starkare.

Per Stané Persson (S), regionråd

Agnes Hultén (V), gruppledare i Region Halland

Maria Losman (MP), gruppledare i Region Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS