”Monopolpengarna klarar jag mig däremot utan”, skriver Emanuel Forsell (M).
”Monopolpengarna klarar jag mig däremot utan”, skriver Emanuel Forsell (M). Bild: Daniel Ahlström

Magdalenas monopolpengar lurar inte någon

Replik på insändaren Jag ska berätta en hemlighet – pengar finns.

ANNONS
|

Magdalena Sundqvist ondgör sig i en insändare över Kungsbackas skolor. Det är en retorik som följer en röd tråd från vårt nya oppositionsråd. Genom tillmälen, uppskruvat tonläge och rena osanningar hoppas man skapa oro hos människor. Konkreta förslag lyser med sin frånvaro och ett riktigt budgetarbete är man uppenbarligen ointresserad av. Det är en politisk strategi jag hoppas att man kommer att ompröva, för Kungsbackas invånare förtjänar bättre.

Vidare lovar Magdalena 39 respektive 57 miljoner kronor ytterligare om Socialdemokraterna hade styrt kommunen. Det är ett löfte som kan låta bra, till dess att man synar det. I själva verket skulle man låna till varenda krona, och skicka både skuld och ränta vidare till den generation man nu påstår sig värna.

ANNONS

Magdalena har rätt i att 2023 och 2024 är tuffare ekonomiska år för Sveriges skolor, och välfärden i helhet. Det här möter vi genom att prioritera och rationalisera. Som en följd kan vi höja skolbudgeten med 105 mnkr trots att elevantalet sjunker. Det räcker inte för att täcka hela kostnadsökningarna, men det sätter oss i ett betydligt bättre utgångsläge än i de kommuner där Socialdemokratisk ekonomi råder.

Varje dag går våra 2 700 medarbetare till jobbet och gör ett fantastiskt jobb tillsammans med 16 000 barn och elever. Resultatet av det jobbet har lyft Kungsbackas förskolor och skolor till några av Sveriges bästa. Det hade varit klädsamt om Magdalena har det i åtanke nästa gång hon sätter sig vid skrivbordet. Skulle hon dessutom vara intresserad av en konstruktiv dialog – på riktigt – så är min dörr alltid öppen.

Monopolpengarna klarar jag mig däremot utan.

Emanuel Forsell (M)

Ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola

ANNONS