Magdalena Sundqvist (S).
Magdalena Sundqvist (S). Bild: Pressbild

Jag ska berätta en hemlighet – pengar finns

Nu är frekvensen hög på insändare och artiklar om situationen på Kungsbackas grundskolor.

ANNONS
|

Det handlar om att elever inte får behålla elevassistenter, att klasser blir större och att lärare måste sluta på den skola där de är anställda. Det här är inte överraskande. Att skolsituationen skulle kunna bli så här under 2024 är inte oväntat. Politiken visste att 2024 skulle bli ett mycket osäkert år och potentiellt mycket tufft ekonomiskt. Men vet ni om en sak? Jag ska berätta en hemlighet. Pengar finns. I Socialdemokraternas budget för 2024 föreslog vi att man skulle inrätta en buffert om 39 miljoner kronor som skulle kunna användas i just sådana här situationer. Alliansen röstade med emfas ner den här bufferten.

ANNONS

I höstas fick vi besked att det under 2024 skulle tilldelas 57 miljoner till Kungsbacka i statsbidrag. Det är absolut självklart att dessa ska gå till kommunens grundläggande välfärd. Dessa miljoner ska så klart gå till säkerställande av barns, elevers, äldres och personer med särskilda behovs, vardag. Socialdemokraterna tog i Kommunstyrelsen initiativet att vart dessa 57 miljoner skulle gå, skulle beslutas, i demokratisk ordning, i Kommunfullmäktige. Men ack nej, det blev avslag på det också. Oppositionen fick i stället läsa i tidningen att dessa miljoner ska gå till att utöka det ekonomiska överskottet 2024. Om Socialdemokraterna hade styrt Kungsbacka kommun hade vi nu kunnat använda delar av dessa 96 miljoner till att säkerställa både lärare och elevassistenter för eleverna i Kungsbacka. I Kungsbacka är det just nu en milsvid skillnad mellan hur höger och vänster vill värna välfärden.

Det som händer nu är inget annat än en skandal och som tidigare rektor och lärare känner jag med all personal som kämpar med att uppfylla både skollag och budget. Just nu ger den Moderatledda alliansen dem inget lätt uppdrag.

Magdalena Sundqvist (S)

Kommunalråd i opposition

ANNONS