Arkivfoto.
Arkivfoto. Bild: Jonas Lindstedt

M: Riktig miljöpolitik framför symbolisk vegonorm

”Våra barn och äldre skall serveras mat som är god, näringsrik och helt fri från politiska pekpinnar”, skriver två ledande Moderater, i ett debattinlägg om förslaget på vego-norm i Kungsbacka.

ANNONS
|

Debattören skriver att Kungsbacka av miljöskäl bör införa en ’vegonorm’, och pekar på Oslo och Helsingfors som valt att gå den vägen. Vi förstår att större städer, helt utan den koppling till landsbygd och jordbruk som Kungsbacka har, kan komma till den slutsatsen. Frågan är dock långt mer komplex än debattören beskriver.

LÄS MER:Vego-norm i Oslo en förebild för Kungsbacka

I Kungsbacka värnar vi våra lokala jordbrukare. Vi prioriterar ekologisk och närproducerad mat, där vi är särskilt noga med att just det kött vi köper in är svenskt. Eftersom Sverige har världens bästa djurskyddslagar och lägst användning av antibiotika är det en näringsrik proteinkälla som har många miljöfördelar jämfört med att importera soja och andra substitut från länder som ligger långt bort och har en minst sagt tveksam arbetsmiljö. Samtidigt håller vi våra landskap öppna och möjliggör produktion av naturgödsel till ekologisk grönsaksodling.

ANNONS

LÄS MER:Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Utöver att höja Sveriges självförsörjningsgrad, då betesmarker sällan går att använda till växtodling, produceras svenskt nötkött otroligt miljömedvetet med bara en sjättedel av de utsläppen t.ex. Sydamerikansk köttproduktion. I RISE öppna lista kan man även se att ris bidrar med högre växthusgaser än kyckling.

Lösningen på mer klimatsmat mat är alltså inte helt enkel, men ändå en prioriterad fråga för oss. Ett bra exempel på hur man kan reducera miljöpåverkan har vi här i Kungsbacka, där vi börjat servera viltkött som är helt klimatneutralt.

LÄS MER:Hegli kan sin husmanskost

Till syvende och sist är det viktigaste argumentet för oss som Moderater ändå individens valfrihet. Vi tror att Kungsbackas invånare kan fatta sina egna beslut själva och att förändring skapas genom innovation och utveckling snarare än pekpinnar och (kött)förbud.

Vi ser tydligt på mängden svinn att när det är helt vegetariska dagar i skolan så slängs mycket av maten. Det ger hungriga och trötta elever som inte kan ta del av sin utbildning.

LÄS MER:Prischocken pressar bönder i Kungsbacka kommun: ”Många ligger på gränsen just nu”

Våra barn och äldre skall serveras mat som är god, näringsrik och helt fri från politiska pekpinnar.

Emanuel Forsell (M), Gruppledare

Axel Storckenfeldt (M), vice Gruppledare

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS