Arkivfoto.
Arkivfoto.

Liberalerna: Hög tid för en husläkarreform

Fyra tunga Liberaler, med Hanna Schölander i spetsen, tycker det är dags att damma av den gamla paradfrågan om egen doktor.

ANNONS
|

Sjukvårdspolitik handlar om att ingen ska behöva vara rädd för framtiden - ändå är kontakt med otaliga läkare och att själv hamna mellan stolarna vardag i Sverige för långtidssjuka. Därför behövs en primärvårdsreform.

Det fattas en hel del i regeringens förslag kring primärvården. Dagens vårdval behöver moderniseras och få mer fokus på kontinuitet och relationer.

Där fler har invandrat, utbildningsnivån är låg och arbetslösheten högre, där behöver hälsan stärkas som mest. Vi vill därför skapa ett komplement till dagens vårdval, med fokus på patientnära, småskalig vård där storskalig vård har svårt att etableras. Det skulle göra skillnad.

Framför allt måste läkaren som patienterna känner vid namn bli verklighet. Liberalerna har kämpat sedan 1970-talet för rätten till en egen husläkare. Husläkarreformen 1994 nådde långt under sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP/L), men skrotades av Socialdemokraterna. Varje invånare måste få välja en namngiven fast läkarkontakt. Ingen ska hindras att söka vård på annat håll, men för den vardagliga vården ska vi möta ett känt ansikte som känner våra behov och vår medicinska historia. Staten behöver ta större ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor. Patientrelationer och arbetsglädje måste tryggas.

ANNONS

Över hela landet ska engagerade personer ge god och nära vård, utan att själva slitas ut. Sjukvård ska vara trygg och ge varje människa självbestämmande genom hela livet. Inte konstigare än så.

Tommy Rydfeldt (L), gruppledare Region Halland

Ann Molander (L), ledamot i regionfullmäktige/regionkandidat

Hanna Schölander (L). regionkandidat/riksdagskandidat

Lina Nordquist, (L) riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

LÄS MER:Kylda matlådor en ny vardag för hemtjänsttagare i Kungsbacka: ”Billigare än varm mat”

LÄS MER:Lisa Andersson (M) högst upp på moderaternas valsedel

LÄS MER:Region Halland inför digitala möten med läkare – Kungsbacka först ut

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS