”Den här typen av mat har bättre näringsinnehåll och kostar mindre”, säger Arian Faily.
”Den här typen av mat har bättre näringsinnehåll och kostar mindre”, säger Arian Faily. Bild: Magnus Sundberg

Kylda matlådor en ny vardag för hemtjänsttagare i Kungsbacka: ”Billigare än varm mat”

Snart är det slut med varm mat till brukarna inom hemtjänsten i Kungsbacka kommun. Man kommer i stället att erbjuda färdiga rätter som man måste värma själva i mikrovågsugnen.
– Den här typen av mat har bättre näringsinnehåll och kostar mindre för brukaren, säger Arian Faily, förvaltningschef inom vård och omsorg i Kungsbacka kommun.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För drygt ett år sedan beslutade politikerna att man skulle sluta tillaga varm mat i sina kök till sina brukare inom hemtjänsten. Från och med hösten kommer det att omsättas i verkligheten. Det innebär att alla som har hemtjänst i Kungsbacka kommer få kylda maträtter levererade till sig som man själv ska värma i sin bostad.

– Den här metoden är inte ny utan flera andra kommuner har haft det länge, så vi är inte först med det. Och det vi har sett och lärt från andra kommuner är att det finns flera positiva fördelar med det, säger Arian Faily.

Fördelar med förändringen

Enligt Arian Faily finns det flera fördelar med att dela ut kylda matlådor istället för varm mat.

Arian Faily berättar att det finns flera fördelar med att beställa kylda matlådor till hemtjänsttagarna.
Arian Faily berättar att det finns flera fördelar med att beställa kylda matlådor till hemtjänsttagarna. Bild: Kungsbacka kommun

– En drivande faktor i den här frågan har handlat om att öka valfrihet, förstärka egen makt och påverka sin vardag bättre. Med den här metoden kan man välja vilken sorts mat man vill äta, säger han.

Vidare berättar han att brukarna kommer beställa maten online men för en hel vecka till skillnad från hur det ser ut i dag då man får dagliga leveranser av mat. Med det menas att de som inte kan beställa på egen hand kommer få hjälp.

Billigare med matlådor

Dessutom berättar han att det blir billigare för brukarna att beställa mat via den nya tjänsten. När man lagar mat i kommunens kök kostar det 68 kronor för en måltid plus 18 kronor för leverans. Men från och med hösten kommer i princip alla rätter kosta under 68 kronor, med vissa undantag.

Såhär kan bland matlådorna se ut till hösten.
Såhär kan bland matlådorna se ut till hösten. Bild: Björn Olsson

– Den här typen av mat har också bättre näringsinnehåll, kylda maträtter har högre kvalitet än vad varm mat har. Och så har den färdiga maten längre hållbarhet, säger han.

Sociala biten ingår inte i arbetsuppgiften

Samtidigt som maten blir billigare och man får styra över sin matvecka försvinner dock den sociala aspekten. Leveranserna av mat innebär för många brukare ett socialt utbyte där man får träffa hemtjänstpersonalen och socialisera.

Arian Faily menar dock att tillsyn har aldrig varit en del av arbetsuppgiften då varje enskild person måste ansöka om det separat.

– Alla har inte behov av att ha den sociala samvaron men man ska inte heller glömma att det individuella behovet styr hur mycket hjälp man får, säger han.

LÄS MER:Kungsbacka kommun tar över Blåvingevägens äldreboende – Vardaga måste lämna

LÄS MER:Ensamma äldre har fått eget telefonnummer – effekt av pandemin

LÄS MER:Personalbrist gör att hemtjänsten går på knäna

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS