Ingegärd Salmose (MP), Ordförande MP Kungsbacka.
Ingegärd Salmose (MP), Ordförande MP Kungsbacka. Bild: Signe Oskarsson

Ett beslut som får långtgående konsekvenser för hela Sverige

Den 22 mars röstar riksdagen om ett svenskt medlemskap i Nato. Det är den största försvars- och säkerhetspolitiska omsvängningen i modern tid och ett beslut som kommer få långtgående konsekvenser för hela Sverige, Halland inräknat, under en oöverskådlig tid framöver.

ANNONS
|

Miljöpartiet menar att Sveriges förutsättningar att verka för fred, demokrati och nedrustning i världen är att stå utanför försvarsalliansen. Om Sverige går med får det inte ske villkorslöst:

• Inga kärnvapen på svenskt territorium

Kärnvapen på svensk mark underminerar vår möjlighet att driva på det globala nedrustningsarbetet. Vi vill se ett förbud mot kärnvapen på svensk mark. Det skulle dessutom minska hotbilden mot Sverige och vara i linje med våra grannländer som har liknande regelverk.

• En princip om No First Use

Nato-principen om First Use tillåter alliansen att som första aktör i en konflikt använda kärnvapen. Principen försvårar global nedrustning eftersom den medför att ett överhängande hot om kärnvapen alltid kvarstår. Miljöpartiet vill att vi i stället följer principen om No First Use som innebär att Nato aldrig får vara först med att använda kärnvapen.

ANNONS

• En allians av demokratier

Regimen i Ankara har redan före inträdet i Nato givit Sverige en försmak på hur det är att ingå i en allians med icke-demokratiska länder som fängslar journalister och oliktänkande, kontrollerar medier och universitet och kränker mänskliga rättigheter. Nato måste införa ett demokratikrav så att bara länder som uppfyller grundläggande demokratiska kriterier ska kunna vara medlemmar.

Ett medlemskap i Nato hade behövt en djupare debatt i Sverige med chans till eftertanke. Sverige behöver hjälpa Ukraina mot Rysslands brutala anfallskrig både civilt och militärt – men det går att göra även utanför Nato. Vi tycker att Sverige ska försvara demokratin, mänskliga rättigheter och respekt för folkrätten som alliansfria, precis som vi gjort de senaste 200 åren. Därför röstar vi nej till medlemskap i Nato i riksdagen.

Ingegärd Salmose (MP), Ordförande MP Kungsbacka, Jan Riise (MP), riksdagsledamot

LÄS MER:Kungsbackas säkerhetschef slutar: ”Fortfarande allvarligt läge”

ANNONS