Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern.
Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern. Bild: Tobias Sandblom

Arenan är en klok satsning för framtiden

Inga planerade satsningar inom skola, vård och omsorg har nedprioriterats på grund av byggandet av Kungsbacka Arena, skriver Fredrik Hansson (C) i en replik till Franklin Eck.

ANNONS
|

Svar till Franklin Eck, 18/1.

Kungsbacka har ett fantastiskt föreningsliv som varje dag, året runt, gör stora ideella insatser för idrottande barn och ungdomar! Föreningarna bidrar till en god hälsa och en meningsfull fritid för många ungdomar och är jätteviktiga i ett växande Kungsbacka där fler unga vill börja träna och idrotta. För att kunna bedriva en bra verksamhet så behövs bra lokaler och anläggningar, vilket är en hjärtefråga som undertecknad och Centerpartiet jobbat för i många år. Kungsbacka har under ett antal år gjort stora investeringar inom området med bland annat flera nya idrottshallar med fullmått, och där fler är på gång. 2020 invigdes Kungsbacka Badhus där vi bland annat satsade på en 50-metersbassäng, så att det både ska finnas plats för Kungsbacka Simsällskaps stora ungdomsverksamhet och plats för allmänheten.

ANNONS

LÄS MER:Ulf Persson (C) överklagar arenahallen – men byggplanerna fortsätter

HK Aranäs som är Sveriges näst största handbollsklubb, har förutom en bred ungdomsverksamhet även damlag som spelar i Allsvenskan och herrlag i Handbollsligan. Idag spelar de i Kungsbacka Sporthall med dispens från Handbollsförbundets krav på minst 2 000 publikplatser, och kommunfullmäktige har med en klar majoritet beslutat att bygga en ny arenahall med publikkapacitet för cirka 3 500 personer för att uppfylla förbundets krav. Vi vill att den nya arenan ska bidra till ett växande Kungsbacka och bli en naturlig mötesplats för alla åldrar både på dagar, kvällar och helger!

LÄS MER:Välkände politikern säger nej – orsakar strid inom Centern: ”Vore olyckligt om han överklagar”

Kommunledningen har gjort studiebesök i Partille och tagit del av deras tankar vid planeringen av Partille Arena. Den innehåller restaurang, gym och bland annat kontorslokaler för kommunens bostadsbolag Partillebo. Jag förstår inte Franklin Ecks (M) farhågor varför ett liknande koncept inte skulle funka i Kungsbacka? En del av Kungsbacka kommuns administrativa lokaler hyrs idag av privata fastighetsägare. Även om corona innebär ett förändrat arbetssätt så kommer kommunen även behöva administrativa lokaler framöver. Att kunna erbjuda kontorslokaler både för näringslivet samt kommunens egna verksamheter i den nya arenan, tycker jag är ett utmärkt förslag på samnyttjande. Erfarenheterna sedan tidigare är att det långsiktigt är billigare för kommunen att själva äga lokaler som vi har behov av över tid. Bygger vi arbetsplatser i arenan så kan kommunens inhyrda kontorslokaler minskas och i stället finnas i arenan som ägs av kommunen. Det är ett exempel på att ta ansvar för ekonomin och sänka kostnader och tänka långsiktigt, men det kallar Franklin Eck slöseri och spekulation!

ANNONS

LÄS MER:Besvikelse efter arenabeslutet: ”Riskerar skattebetalarnas pengar”

LÄS MER:Debatt när storleken på arenahallen beslutades: ”Rena spekulationer”

Kommunfullmäktiges beslut anger att kommunen kommer erbjuda byggföretag att delta i en projekttävling inför byggandet av arenan. Beslutet anger att i projekttävlingen pröva cirka 7 000–10 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i arenan. Via projekttävlingen erbjuds byggföretagen presentera sina förslag på storlek, utformning och innehåll av vilka kommersiella lokaler som positivt kan bidra till arenan. Skulle projekttävlingen visa att marknadens bedömning är att det endast är kommersiellt gångbart med till exempel 5 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, då är jag övertygad om att kommunfullmäktige kommer lyssna till marknadens bedömning och anpassa storleken på arenan. Det handlar alltså inte om spekulativa satsningar, utan om kloka och realistiska satsningar för framtiden! Jag vill samtidigt upplysa Franklin Eck (M) om att inga planerade satsningar inom skola, vård och omsorg har nedprioriterats på grund av byggandet av Kungsbacka Arena.

Jag ser fram emot att projekttävlingen genomförs enligt kommunfullmäktiges beslut och är nyfiken på vilka möjligheter marknaden ser med Kungsbacka Arena. Jag är säker på att de företag som dagligen arbetar med dessa frågor har bättre kunskap om marknaden i dagsläget än vad Franklin Eck (M) har.

Fredrik Hansson (C), kommunalråd

LÄS MER:Man ska leva som man lär, Fredrik Hansson (C)

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS