Vännerna simmade genom Vidöstern tillsammans – två vändor

Vidösternsimmet sägs vara Sveriges tuffaste simlopp i öppet vatten. Vännerna Niclas Renman och Helén Runger ville däremot ha en större utmaning – och simmade dubbla sträckan på 4,2 mil.

ANNONS
LocationOnsala||

I augusti 2019 bokade Kungsbackaborna Niclas Renman och Helén Runger sin plats till Vidösternsimmet 2020: +42km The Viking Edition. I vanliga fall är tävlingen 21 kilometer, men i samband med tävlingens tioårsjubileum kom idén att simma den dubbla sträckan.

– Vi började vid mål klockan halv 12 på natten, och simmade då till den vanliga starten som började vid sju på morgonen. Sedan var det bara att simma tillbaka igen, säger Helén Runger som sitter nere vid vattnet utanför Onsala, där vännerna brukar simma tillsammans och träna.

Sträckan på 4,2 mil innebär att tävlingen är en av de fem längsta loppen i världen.

ANNONS

– Man kan jämföra det med 18 mils löpning ungefär, säger Helén.

Totalt tog det 15,5 timmar och loppet sträckte sig från fredagsnatten till lördagen. Med sig hade de en kajak som följde de genom sjön samt bojar som var utplacerade på ett ställe per kilometer och lyste upp fredagsnatten.

LÄS MER:Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Höga vågor och starka vindar

Det var en tuff natt för vännerna, och vädret var inte på deras sida.

– Det åskade och blixtrade på långt håll under natten, men stjärnklart ovanför oss. Sedan var det sämsta tänkbara väder på tillbakavägen då vi hade motvind. Sista fem kilometerna hade vi vågor som var upp mot två meter och det blåste 15 meter per sekund, säger Helén och fortsätter:

– Det var en båtförare som sa att ”detta var det jävligaste jag har varit med om”, och då satt han ändå i en båt. Så det var tuffa vågor.

”Största lyckan var att vi kom i mål och gjorde detta tillsammans”

Men trots vädret, allt slit och att Niclas fick kramp såg de till slut det de längtat efter så länge.

– Det är en bro ungefär 100 meter innan målet, och denna bron har vi pratat om som en målbild under hela tiden, att ”tänk när vi ser den bron”. Så det var riktigt gött när vi såg bron och fick simma under där tillsammans, säger Helén.

ANNONS

LÄS MER:Första stora nationella mästerskapet i simning i Kungsbacka

Eufori och utmattning

Till sist kom de upp ur vattnet och där stod deras anhöriga som varit med och hejat under hela processen.

– Det var en mixad känsla mellan eufori och utmattning. Men det var mycket känslor som kom i och med att man är så stolt över att vi fixade det. Den största lyckan var att vi kom i mål och gjorde detta tillsammans, säger Niclas.

Men de hade även mer att vara glada över. Av de 13 utvalda personer som fick simma dessa 4,2 mil så vann Helén damklassen och kom fyra totalt, och Niclas kom sexa totalt samt femma av herrarna.

”Jag var riktigt låg”

Att simma en så pass lång sträcka som denna tar dock rejält på kroppen. Under loppets gång fick de dricka energi-gel för att hålla uppe energin, och utöver tröttheten efter loppet mådde inte Niclas bra.

– Jag gick ner rejält i energi, och det tog ett tag innan jag fick i mig energi igen. Så jag var riktigt låg, men muskelmässigt är jag förvånad över att det inte kändes mer, säger Niclas.

LÄS MER:Kungsbackakillarna nöjda med sin insats under mästerskapen

16 mil per månad i vattnet

Niclas och Helén lärde känna varandra genom Kungsbacka Simsällskap för fyra år sedan. De senaste åren har de tränat tillsammans varje dag, och inför tävlingen har de snittat på 16 mil i vattnet per månad. Det tog heller inte lång tid innan det var tillbaka i vattnet tillsammans efter tävlingen.

ANNONS

– I måndags simmade vi, men det var bara ett lugnt pass för att få igång kroppen lite efter helgen, säger Helén medan Niclas fyller i:

– På onsdagen började man komma igång med dygnsrytmen igen och kroppen började få all sin energi tillbaka.

Detta tycker Helén och Niclas är viktigt att tänka på när man simmar långt

– Att ha gott om energi och lägga upp en energiplan.

– Att inte simma själv – på grund av säkerhet.

– Var uppmärksam på varandra ifall något skulle hända.

Firas med sushi

Under lördagskvällen, en vecka efter tävlingen, är det dags att samla familjerna och fira. För Niclas och Helén är det viktigt att alla ska fira tillsammans, då de inte hade klarat tävlingen utan sina familjer.

– I dag ska det bli sushitillverkning hemma, säger Helén glatt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS