Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Tre cyklister från Kungsbacka kvalade in till VM

Under kvalet till VM i pumptrack tog sig åtta cyklister vidare till VM. Tre av dem är från Kungsbacka BMX-klubb. Den nordiska mästaren Filip Svanberg, 18-åriga Helena Sund och 20-åriga Oskar Kindblom, de alla är några av de bästa cyklisterna i Sverige.
– Jag är väldigt taggad, det är en ny gren för mig, säger Oskar Kindblom.

Kvalet avgjordes i Jössefors i Arvika där fyra killar och fyra tjejer tog sig vidare till VM i Portugal som drar igång på fredag. Kungsbacka BMX-klubb stack ut ur mängden. Av de åtta som kvalade sig vidare var tre från Kungsbacka.

– Det är fantastiskt! Vi är jättestolta över våra cyklister. Våran klubb är i toppen och det gör att vi får uppmärksamhet i cykelvärlden, säger Magnus Schoug, ordförande i Kungsbacka BMX-klubb.

LÄS MER: Stjärnan från Kungsbacka tävlar i nya tv-nöjet ”Duellen”

Bland de bästa cyklisterna i Sverige

Helena Sund, Filip Svanberg och Oskar Kindblom, två andraplatser och en förstaplats under kvalet som tog dem vidare till VM i Lissabon. Två av dem åker ner på onsdag.

– Det känns jätteroligt. Jag ser mest fram emot att få träffa de andra cyklisterna, det kommer ju vara cyklister i absoluta världstoppen där, säger Helena Sund, som också är tränare för bland annat tjejgruppen.

LÄS MER: 13-åriga Allie Nordmark tog SM-guld för andra gången

Pumptrack: en specifik gren

Det är inte hennes första VM, men det är hennes första VM i pumptrack. Det är en lite annorlunda bana om man jämför med den som redan finns i Kungsbacka. En mindre bana, i asfalt där guppen är tätare och kurvorna snävare.

Varför det heter pumptrack är därför att cyklisterna pumpar sig runt banan, med kroppen för att få upp fart.

– Det hade varit roligt om det hade gått att bygga en pumptrack här. Marken finns men i så fall hade vi behövt hjälp av kommunen med finansieringen, säger Magnus Schoug.

LÄS MER: Adrenalinet pumpar på BMX-banan under sommarskolan

Nordiska mästaren stannar hemma

För Filip Svanberg lutar det åt att det inte blir något VM för hans del, trots att han kvalat in.

– Jag körde tävlingen mest för att det var kul. Det hade varit roligt att åka men jag har lagt karriären på hyllan och jag vill prioritera annat. Jag vill fortsätta vara tränare för ungdomarna och cyklar hellre för att det är skoj, säger han.

Alla tre har cyklat i klubben sedan barnsben och klubben betyder mycket.

– Jag växte upp här, började cykla när jag var fyra år och min familj cyklade också. Det är min hemmabana, säger Helena Sund.

”Det gäller att inte stressa”

Oskar Kindblom har tidigare varit med i landslaget men har haft paus i tre år och gör nu sin comeback-säsong. Han försöker att inte ställa så höga krav på sig själv inför VM i Lissabon.

– Jag är väldigt taggad, det är en ny gren för mig. Det finns många likheter med BMX-sporten men det blir en ny erfarenhet vilket är extra kul. Det kommer vara flera OS-åkare där så jag ser det framför allt som en bättre lärotävling, säger han och fortsätter:

– Jag var mer nervös inför kvalet för då hade jag som mål att komma vidare. Det är klart det kan gå bra, det gäller att inte stressa. Men det känns i alla fall bra att vara tillbaka igen, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.