Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Succésporten padel växer kraftigt i Kungsbacka – nu startas första föreningen

I Kungsbacka var man ganska sena på bollen, men nu ploppar padelbanor upp lite varstans. Hede padelcenter som hittills varit den enda inomhushallen kommer inte vara det länge till. Och nu har även den första padelföreningen startat för att locka fler ungdomar till sporten.

Padelsporten har vuxit enormt i Sverige, och på söndagen kom dessutom beskedet att Svenska Padelförbundet valts in i Riksidrottsförbundet. Även i Kungsbacka växer sporten så det knakar. Nu finns även Kungsbackas första padelförening. För några veckor sedan startade tränaren Magnus Salmi Hede padelklubb, som redan har över 70 medlemmar.

– Vi startar upp en klubb för att locka ungdomar och ge dem en chans att utvecklas. De kan inte tävla i exempelvis SM om de inte har en förening i ryggen. Det är kul att kunna gynna ungdomarna, säger han.

Bernt Mattiasson, en av ägarna till Hede padelcenter, beskriver Magnus Salmi som en eldsjäl. Och även om centret, som kommersiell aktör, inte kan starta en förening så stöttar de gärna med bantider och rabatterat pris för medlemmarna.

– Vi har inte sett att mängden ungdomar kommer in i padeln som vi hade hoppats på. Men vi har sett en annan mix av spelare. Det är inte bara manliga mellanchefer som spelar padel utan vi har en jämn fördelning mellan kvinnor och män, säger Bernt Mattiasson.

Man i padelhall
Bernt Mattiasson, en av ägarna till Hede Padelcenter tycker det är bra att fler padelbanor öppnar i Kungsbacka så att fler lockas till padeln. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Sport: Padelhallen i Hede har lockat fler än väntat

Inte orolig över konkurrens

Att utövarna är hälften kvinnor och män och i lite mer blandade åldrar tror han har att göra med att Kungsbacka var sena in i padelmatchen.

– Jag tror det gjorde att fler var mogna att spela. Det finns alltid en tröskel in i en sport som redan etablerat sig.

Så mer padel åt alla?

– Ja absolut, alla kan spela padel. Även om man aldrig tränat någon annan racketsport innan, säger Bernt Mattiasson.

Ett padelcenter som håller på att växa fram är World of padel i Bergsalas gamla lokaler. Men Bernt Mattiasson är inte direkt orolig över konkurrensen.

– Jag tror dock vi kommer att se en överetablering av padelcenter i vissa regioner. Men jag tror inte att det kommer att hända i Kungsbacka på ett tag. Det finns för få banor just nu och det märker vi när vi släpper tiderna, de bokas två veckor framåt och tar slut direkt. Det är bara bra om ännu fler spelare lockas till sporten.

Tjej spelar padel.
Ida Bergman är med i den nystartade padelföreningen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Sport: Padel har blivit som en drog för Isaac

Startar förening för ungdomarna

Padelhallen i Hede ska växa med tre nya banor som planeras stå klara i höst. Här kommer till stor del föreningen att spela och ligaspel att hållas. Det planeras även ett klubbrum i anslutning till banorna. Fokus ligger i första hand på juniorer och nybörjare, men alla är välkomna.

– Jag har hållit på med föreningslivet i tolv tretton år och jag älskar detta. Jag brinner främst för att få in juniorer och tjejer till sporten. Förhoppningen framöver är att anordna klubbmästerskap och tävlingar för ungdomarna, säger Magnus Salmi.

Snart kommer Hede padelcenter stå som värd för APT Padel Tour, en internationell padeltävling som går av stapeln i juli. Tre turneringar spelas i Sverige, och alla i Hede.

– Det betyder jättemycket för oss, det är få förunnat att kunna arrangera en sån här tävling. Det är ett erkännande att vi har lyckats med det vi ville åstadkomma, säger Bernt Mattiasson.

Padelspel, ung kille slår bollen
Fredrik Svanholm får iväg ett perfekt slag på volley. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Historiskt brons till Persson efter drama

”Tennis och padel i samma byggnad”

Även Kungsbacka tennisklubb ska bygga sex stycken inomhusbanor. De planeras i samband med flytten och bygget av nya tennishallen vid Björkris, bakom Ica maxi. Bygglov har precis lämnats in och förhoppningen är att det ska stå klart hösten 2022.

– Vi känner oss trygga med vår verksamhet och våra medlemmar. Sen blir vi unika med att ha både tennis och padel i samma byggnad, som går lite hand i hand. Det kommer bli en ny era för oss, med en ny anläggning där vi får in en till verksamhet, säger klubbchefen Patrik Larsson.

I Frillesås växer de första padelbanorna fram, utomhus. Och även en padelhall ska byggas några hundra meter bort. Det är kompisarna Jonas Åkerberg och Andreas Olsson som vill locka fler till sporten.

– Vi är inte oroliga för konkurrensen, tvärtom. Det behövs många fler padelbanor. säger Andreas Olsson.

LÄS MER: Här är laget där alla får ta plats

Kan ni tänka er att starta en ungdomssektion?

– Absolut, det hade varit superbra. Vi har pratat mycket med Hede och fått många tips. Det hoppas vi också kunna ha, men inte i vår regi. Det sker i samarbete med tennisklubben, säger Jonas Åkerberg.

Padelbana, tennisbollar
Tennisbollarna plockas upp efter en av träningspassets övningar. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

”Finns för lite padelbanor i Kungsbacka”

Kungsbacka padelklubb i Hjälm strax utanför Kungsbacka har tre utomhusbanor. Förhoppningen är att ha klart två till banor till hösten, bygglovsansökan är precis inskickad.

– Det kommer bli under tak, som väderskydd, men det är fortfarande utomhus. Padel ska spelas utomhus, den kommer ju ursprungligen från Spanien, säger en av ägarna Henric Löfvenborg och skrattar.

I nuläget ser han inte någon konkurrenssituation för klubben även om fler padelbanor ploppar upp.

– Det finns för få padelbanor i Kungsbacka, och det finns inte tillräckligt med tider som det är just nu. Och eftersom vi har utomhusbanor så lever vi lite vårt egna liv. Vi upplever inte den konkurrensen.

LÄS MER: Ryfors från Hanhals klar för NHL-mästarna: ”Känns overkligt”

Här växer nya padelbanor fram:

Varla: World of padel väntar på beslut från länsstyrelsen för detaljplansändring. 12 inomhusbanor i Bergsalas gamla lokaler och tre utomhus.

Frillesås: Tre utomhusbanor (en singel och två dubbel) samt en padelhall med två banor.

Hede, bakom Ica maxi: Kungsbacka tennisklubb ska bygga ny tennishall samt sex padelbanor. Klubben har precis ansökt om bygglov.

Hede padelcenter öppnar två utomhusbanor på Forsgårdens golfklubb den 1 juni samt tre ytterligare inomhusbanor i den befintliga hallen till hösten.

Kungsbacka padelklubb: Tre utomhusbanor och har precis ansökt om bygglov två till banor men under vädertak.

Han tycker det är bra att man startat en padelförening så att fler unga lockas till sporten.

– Kungsbacka behöver en padelförening, det är jättekul att det drar igång. Det finns en otrolig spridning på de som utövar sporten, alltifrån elitspelare till den glade motionären och det finns ett jätteintresse där föreningslivet måste in så ungdomarna kan få tävla och träna.

Även Henric Löfvenborg ser att det är många olika som lockas till sporten, kvinnor som män, unga som äldre.

– Det har säkert med pandemin att göra. Men det finns ingenting som pekar på att det kommer avta. Det är kul för vem som helst kan spela och man behöver inte vara på samma nivå.

LÄS MER: Här är laget där alla får ta plats

Padel, ung kille slår bollen.
Jacob Svanholm får till en dunderträff under träningspasset. Bild: Ellinor Svensson

Tolv inomhusbanor i Nintendos gamla lokaler

Vid Varla industriområde, i Bergsalas gamla lokaler, står Patrik Rittfeldt redo med sitt team i startgroparna. Nu inväntas bara beslut om detaljplaneändringen som har dragit ut på tiden.

– Det är lite mer än ett halvår försenat, det skulle stå klart tredje kvartalet 2020. Men förhoppningsvis är det bara några veckor till innan besluten är klara, säger Patrik Rittfeldt, vd på World of padel, som det kommer heta när det står klart.

Tolv inomhusbanor ska byggas, varav tre är barnbanor som är till för de minsta spelarna och ungefär hälften så stora som vanlig padelbanor. Även tre utomhusbanor planeras och förhoppningen är att bygga ut för ännu fler banor.

– De här mindre banorna är ett helt nytt koncept som vi kommer att lansera för de yngre barnen, runt fem år.

Patrik Rittfeldt har lång erfarenhet av att bygga och distribuera padelbanor till tävlingar runt om i Sverige och världen. 2018 tog han World padel tour till Båstad och året efter öppnades Sveriges första gymnasieskola där med inriktning padel.

– Det började ju lite som en gubbsport, det var därför vi ville starta upp ett padelgymnasium, för att få fäste i den målgruppen. Och det har hänt mycket på tre år, nu är det kö för att komma in, säger Patrik Rittfeldt.

LÄS MER: Tobbe Hyséns helvetesresa mot drömkroppen

Kille slår iväg bollen under padelträning.
Jacob Svanholm under padelträningen. Bild: Ellinor Svensson

”Kungsbacka långt efter i antalet padelbanor”

Han ser ingen konkurrenssituation med de andra padelhallarna.

– Jag tror underlaget finns för många fler banor i Kungsbacka. Om man ser till liknande städer är vi långt efter.

Han har stora planer även för att locka ungdomarna i Kungsbacka. Till exempel kommer man sätta igång en förening direkt.

– Vi ser ett stort intresse i alla åldersgrupper och sen finns det en stark tradition av tennis i Kungsbacka. Vi vill att padeln ska vara till för många målgrupper och alla nivåer.

LÄS MER: Intresset för parkour har vuxit kraftigt i Kungsbacka under pandemin

Ser du någon konkurrens mellan Hede padelcenter som också startat upp en förening nu och när ni ska starta upp sen? Eller kommer vi se någon form av samarbete?

– Vi kan säkert hitta synergier men jag tror det är viktigt att ha en förening kopplat till anläggningen. Det kan bli svårstyrt att ha något gemensamt, men det är också bra med konkurrens och vi har dessutom lite olika koncept.

Finns det plats för två padelföreningar i Kungsbacka?

– Ja det är jag övertygad om.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.