Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stjärnan från Kungsbacka tävlar i nya tv-nöjet ”Duellen”

Cykel mot bil. Den nordiska mästaren i BMX, Filip Svanberg från Kungsbacka, utmanar i helgen STCC-proffset Mikaela Åhlin-Kottulinsky i TV3:s program Duellen.
– Det är en jämn match hela vägen in i mål, säger Filip Svanberg.

Han har blivit svensk mästare på elitnivå fyra gånger, och vunnit nordiska mästerskapen, men detta är något nytt. 29-åriga Filip Svanberg började tävla redan som sjuåring, det var då han fann kärleken till cykeln.

– Det var kul och utmanande. Alla mina syskon och kompisar cyklade och varje gång vi träffades var det med cykeln. Jag behöll glädjen hela tiden och utvecklades, säger Filip Svanberg.

BMX-racing går ut på att komma först i mål på en bana med gupp, kurvor och hopp. Det är en kombination av teknik, taktik och explosivitet, berättar Filip Svanberg. Men det var inte mycket av sin dagliga träning som han kunde använda sig av i kampen mot en racingbil.

– Nä det kan man inte säga direkt, skrattar Filip. Sen är tävlingen inte rättvis för någon eftersom den inte är utformad efter en sport så det går inte att träna inför, det är bara en kul grej.

Ungefär ett år har gått sedan han fick förfrågan om att vara med i tv-programmet Duellen och han tvekade först att vara med.

– Det kändes först overkligt att de frågade mig. Jag har sett programmet och det var en lockande tanke. Tävlingsmässigt är det jättekul, men jag är inte så mycket för uppmärksamhet och prata inför kameran.

Hur kände du inför att tävla människa på cykel mot racingbil?

– Första tanken är såklart att jag aldrig kommer vara snabbare än en bil, cykeln kan ju ta en del genvägar som inte bilen kan.

Vem som vinner duellen på söndag vet du ju redan, kan du ge oss någon ledtråd?

– Jag kan säga att det nog är jämnt hela vägen in i mål. Det är sista tävlingen i min karriär, det känns kul att få avsluta med något som är roligt och få samma adrenalinkänsla, säger Filip Svanberg.

Duellen sänds söndagar klockan 19.30 på Viaplay, Viafree och TV3.