Skejtparken fick intresset att explodera – nu är Kobacka för litet

Det är snart två år sedan skejtparken invigdes och Kungsbackas skejtcommunity växer så det knakar. Den nya anläggningen har lockat fler att börja med sporten och det har nu lett till att man vuxit ur Kobacka skejthall.
– Ibland kan vi vara 50 personer här inne, då går det knappt att åka. Man märker av en jättestor skillnad, säger Lowa Kitti, 14 år.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Det är tisdagseftermiddag inne i Kobacka skejthall och det är redan fullt av barn och unga skejtare. Så fort skolan slutar brukar de flesta ta sig hit. Trots att man har haft restriktioner de senaste två åren, hallen har både haft begränsningar i antalet åkare och haft stängt vissa perioder, besöktes Kobacka av 15 000 åkare förra året.

– Skejtparken har lockat fler till att börja skejta, vilket är jätteroligt och vi vill få in fler i sporten men det är trångt i hallen, säger Yao-Zu Galby, 18 år.

Risk att man krockar och skadar sig

14-åriga Lowa Kitti är ledare för tjejskejten på torsdagar. På ett år har andelen tjejer nästan tredubblats. Men det är trångt på träningarna berättar hon.

ANNONS

– Ibland kan vi vara 50 personer här inne, då går det knappt att åka. Man märker av en jättestor skillnad, det är många fler som har börjat skejta, säger hon.

I den 350 kvadratmeter stora hallen blir det snabbt trångt och högljutt om man är många. I snitt är det 64 personer som åker här varje dag.

– När det är mycket folk är risken att man krockar. Speciellt om det är nybörjare som inte har lika lätt att svänga undan, men det är fortfarande svårt även om man har skejtat ett tag. Det går ofta väldigt fort, säger Gustav Johansson, 16 år.

Hallen används även flitigt under sommarhalvåret, är det för varmt eller regnar är det här man åker.

– Jag har sett många nybörjare som vill åka men som vänder i dörren för de ser att det är fullt. De kanske inte vågar åka när det är så mycket folk, säger Lowa Kitti.

”Vi vill hjälpa till att bygga den”

Den 31 mars har ungdomarna bjudit in Kungsbackas politiker för att diskutera Kobackas framtid. De hoppas kunna hitta en ny lokal eftersom de har blivit så många fler. Eller kunna använda nedervåningen till att bygga ut skejthallen. De har förslag på lite olika lokaler runt om i centrala delarna av Kungsbacka, men först vill de se vad politikerna säger på mötet.

ANNONS

– En lokal på 1000 kvadratmeter hade varit en dröm. Vi vill hjälpa till att bygga den invändigt så det behöver inte bli någon kostnad för det. Det finns ramper och sånt som vi kan återanvända från Kobacka, säger Yao-Zu Galby.

– En större lokal skulle också innebära att klubbarna kan ha mer regelbundna träningar. Man vill inte dra ner på allmänna skejten men föreningarna behöver fler tider, då hade man kunnat dela av hallen, säger Lowa Kitti.

Kontraktet löper ut 2024

Ungdomarna berättar att det också är för att kontraktet för skejthallen löper ut om något år, och då är det bra att redan nu vara förberedda.

– Det är en effekt av skejtparken att fler vill skejta. Då får man gärna visa från kommunens sida att man väljer att satsa och visa att skejtboarden är en riktig sport och inte bara en hobby. Det är väldigt många som börjar skejta när de slutar i andra sporter, det är inkluderande för alla åldersgrupper och nivåer, säger Gustav Johansson.

– Det handlar inte om att vi vill ha mer och mer. Vi vill ha fler skejtare, men utan att det blir för trångt, säger Vidar Kitti, 12 år.

LÄS MER:Ridklubben lyckades med uppgiften: ”Ett otroligt arrangemang”

LÄS MER:Ingen oro för padeldöd i Kungsbacka

LÄS MER:Skejthallen håller öppet extra under sportlovet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS