Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Seniorerna hittade tillbaka till träning och gemenskap

Träningsresor, idrottsdagar men även luncher och fika tillsammans. Det är ett uthålligt gäng som samlas varje tisdag på Tölögårdens parkering för att träna. Oavsett väder och vind har de tränat under corona och utomhusträningen kommer fortsätta framöver.
– Det är mer gemenskap när man tränar i grupp. Sen har vi väldigt roligt tillsammans, säger Anders Rundberg.

Under utomhusträningen är det full rulle. Det är cirkelträning, så en minut på varje station och sedan några sekunders vila innan det är dags för nästa övning. Seniorgänget började träna för några år sedan och har i dag vuxit sig starkare tillsammans, både bildligt och bokstavligen talat.

– Jag kände ingen här innan jag började, men jag har aldrig känt mig ensam här. Alla är måna om varandra, säger Eva Andersson.

LÄS MER: Klubben blev av med sin lokal på grund av corona

Längtar till nästa träningsresa

En gång i veckan ses de på Tölögårdens parkering och tränar, i vått och i torrt. Det är även träningar i Fjärås en gång i veckan. Seniorgruppen har varit på träningsresor tillsammans, i Kroatien och de senaste två åren på Vann spa i Bohuslän.

– Det är helt underbart. Första gången när vi var i Kroatien och klockan ringde sex på morgonen var det inte jättelätt att komma upp ur sängen. Men så stod vi halv sju nere vid vattnet och hade meditation. Bara insupa vågornas brus, det var fantastiskt, säger Inger Johnsson.

– Det är mer gemenskap när man tränar i grupp. Sen har vi väldigt roligt tillsammans. Man skrattar och pratar mellan övningarna, säger Anders Rundberg.

LÄS MER: Friskvårdskonsultens enkla tips för att bli starkare i vardagen

Har tränat ute i snöstorm och spöregn under corona

Seniorgruppen började träna utomhus under corona men trots att restriktionerna nu är släppta ville de fortsätta utomhus. Och så kommer de fortsätta, i alla väder.

– Vi har stått här ute i snöstorm och ihållande regn, men vi har roligt ändå. Vi kommer vilja fortsätta vara utomhus, oavsett väder. När det kom jättemycket snö, stod du Cecilia och hade skottat ytor till varje person som vi kunde träna på, kommer du ihåg det? Säger Anita Olovsson och hela gruppen skrattar.

Friskvårdskonsulten Cecilia Johnsson minns.

– Det var min träning den dagen, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Ella Smith Ygfeldt sjuk i nästan ett år – var rädd att dö i sömnen

”Ta ansvar för sin egen kropp när man blir gammal”

Hon driver Friskare Steg där hon har individuell träning och gruppträning. När restriktionerna släppte frågade hon gruppen om man ville gå tillbaka till inomhusträningen, men hälften ville fortsätta ute. Så hon delade upp gruppen.

– Under corona har alla fått varsitt gummiband att göra övningarna med. Då har vi inte kunnat ha cirkelträningen på samma sätt, inte roterat runt utan alla var på sin plats. Men nu under hösten har vi kunnat börja med det igen, säger hon.

LÄS MER: Efter svåra tiden – Annelie är Årets Kungsbackabo: ”En total chock”

Hon instruerar gruppen och följer alla deltagare under passets gång. Och räknar ner när det är några sekunder kvar på en station för att peppa in i det sista. Alla deltagare jobbar efter sin förmåga.

– Jag har blivit rörligare i kroppen. Konditionen och musklerna är en färskvara, man måste ta ansvar för sin egen kropp när man blir gammal. Det här passar mig väldigt bra, säger Anders Rundberg.

– Det är inte samma sak om man skulle gå till gymmet. Cecilia anpassar övningarna till om man har någon skada och är där och petar på en så det blir rätt. Här har man också kompisar som väntar på en och som undrar var man är om man inte dyker upp. Det är som en enda stor familj, säger Margareta Andersson.

LÄS MER: Bygg muskler i Björkris – utegymmet på berget är färdigt

Umgås med varandra utanför träningen

Seniorerna har även fredagsluncher, fikar, går promenader och har idrottsdagar tillsammans.

– Det är många som sitter ensamma idag, här är alla välkomna. Vi får gemenskap och träning tillsammans och vi hjälper varandra. Och framför allt har roligt tillsammans, säger Leif Johnsson.

Även efter träningen och stretchningen passar de på att prata med varandra innan det är dags för lunch.

– Jag ser jättemycket framsteg hos er sen ni började här, säger Cecilia Johnsson.

– Ja, snart är vi nog elitgymnaster. Vi kanske ska anordna en juluppvisning på Kungsbacka torg så kan vi bjuda in alla barn och barnbarn så får de komma och titta, säger Leif Johnsson och alla skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.