Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så tränar du bäst på utegymmet

Vilka är de bästa övningarna på utegymmet? Friskis och Svettis-tränaren Carina Lindström ger några träningstips på hur du blir starkare på utegymmet.
– Det finns egentligen inga fel, man kan även tänka lite utanför boxen och hitta på egna övningar, säger hon.

Har du någon gång passerat ett utegym och inte riktigt vågat testa en av övningarna? Var inte orolig, du är inte ensam. Carina Lindström är gymansvarig och tränare på Friskis och Svettis i Kungsbacka. Hon fick visa Kungsbacka-Posten hur man bäst tränar på utegymmet.

– Det är många som känner sig osäkra, även de som är nya på vanliga gymmet. Jag var själv lite rädd när jag skulle börja träna igen för några år sedan. Men det finns egentligen inga fel, man kan även tänka lite utanför boxen och hitta på egna övningar. Du måste inte göra si och så, säger hon.

LÄS MER: Nu byggs det ett nytt utegym i Kungsbackaskogen

Liknande övningar som på gymmet

Utegymmen har blivit ett allt vanligare inslag i vardagen och ploppar upp lite här och kvar, där många människor redan är ute och rör sig. I Kungsbackaskogen öppnade ett utegym för någon månad sedan med tio olika redskap. Carina Lindström säger att många övningar är lika de man kan göra på vanliga gymmet och det går minst lika bra att göra de på utegymmet.

– Jag tränar på utegymmet när jag får tillfälle och framför allt om det är bra väder. Då kan man stanna till här när man tar en runda och vill ha lite styrka. Det blir en typ av en mötesplats, säger hon.

LÄS MER: Kyrkans gym är färdigt – välsignat av biskopen

Gymansvarig: ”En dröm som gick i uppfyllelse”

I sitt arbete som gymansvarig hjälper hon dagligen människor att få ut det bästa av deras träning. Hon håller i plaza-pass, som är olika övningar på gymmet, ett renodlat styrkepass och ett med styrka och kondition.

– Vi läser kroppen på ett annat sätt och man är med och petar lite mer. Ger tips och anpassar träningen efter den som tränar.

Carina Lindström fick förfrågan för tre år sedan om hon ville bli gyminstruktör. Då hade hon ganska nyligen börjat träna igen efter att hon gjort en viktresa, och ville bli starkare i sin kropp.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse och nu jobbar min son också på gymmet. Det är en väldigt familjär känsla. Jag jobbar till vardags som frisör och jag älskar att träffa människor så det passar mig perfekt.

LÄS MER: Då invigs nya storsatsningen: ”Kul med stora gym på mindre orter”

Tips: Börja med benövningarna

Hennes favorit på gymmet är marklyft och knäböj, två övningar som tränar flera muskler. Det är bra övningar för någon som redan tränar för att bli starkare och som är enkel för den som vill börja träna. Hon tipsar om hur man ska komma i gång med träningen på utegymmet.

– Jag tycker man ska börja med att läsa på tavlan, så man vet vilka övningar man ska göra var. Benövningarna tycker jag man borde börja med så man känner sig trygg och säker där. Knäböj är en bra övning att börja med, det tränar hela kroppen.

LÄS MER: Här är alla gym i Kungsbacka kommun

Hitta motivationen

Motivationen är viktig för att komma i gång med träningen. När Carina Lindström fick tillbaka motivationen och tog tag i träningen igen, var det genom sin granne som först drog i väg henne till en viktklubb.

– Motivationen kan inte någon annan ge dig, den måste komma inifrån dig själv. Men sen kanske du kan få hjälp att ta första steget av en kompis eller någon närstående.

Här finns några av Kungsbackas utegym

Kungsbackaskogen: Utegymmet ligger nära motionsspåret och parkeringen. Det finns tio träningsredskap och en skylt med instruktioner.

Fors: Utegymmet ligger nära parkeringen vid Novaskolan, i anslutning till motionsspåret. Här finns fem träningsredskap och en skylt med instruktioner.

Fjärås: Två utegym, ett med åtta träningsredskap som ligger nära Ögärdets IP och ett vid Fjärås kyrka med åtta redskap.

Frillesås: Utegymmet ligger vid Bostället i anslutning till motionsspåret. Det finns sex träningsredskap med justerbart motstånd.

Onsala: Vid motionsspåret i Presse finns ett utegym med sex träningsredskap.

Åsa: Utegymmet ligger nära Åsaskolan, vid gångbanan. Där finns sex träningsredskap med instruktioner.

Vallda: Utegymmet ligger vid motionsspåret Vallda Palta. Det finns sju träningsredskap, några med justerbart motstånd.

Rydet: Utegymmet ligger i närheten av Rydets IP, där finns sex maskiner med justerbart motstånd.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.