Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots viss framgång för A-laget under våren så kämpar Hanhals med att försöka undvika ett ekonomiskt minusresultat för året. Foto: Petter Ullberg Bild: Petter Ullberg
Trots viss framgång för A-laget under våren så kämpar Hanhals med att försöka undvika ett ekonomiskt minusresultat för året. Foto: Petter Ullberg Bild: Petter Ullberg

Så kämpar Hanhals med ekonomin i en coronapandemi

Ishockeyklubben Hanhals IF är en av alla idrottsföreningar som tvingas kämpa extra hårt just nu. I ett försök att undvika negativt ekonomiskt resultat har klubben startat initiativet Coronastödet.

– Varje krona räknas. Vi satte upp ett mål på 150 000 kronor, i dagsläget har vi fått in närmare 80 000, säger Peter Olsson, kommunikationsansvarig i Hanhals IF.

Inget har varit sig likt det senaste året. När coronapandemin slog ner i mars 2020 förändrades det mesta i samhället. Idrotten har, precis som allt annat, levt under restriktioner men elitidrottandet har fortsatt, liksom från och till träning för barn och unga. Spel i Hockeyettan, det vill säga den tredje högsta nivån, räknas som elitidrott och under säsongen har Kungsbackaklubben därför haft en hel del utgifter – men dåligt med intäkter.

Ingen publik på matcherna och inte heller inkomstbringande 3-kronasmatchen där ett stort antal sponsorer betalar tre kronor för varje åskådare. Lägg därtill att en träningsmatch mot Hockeysveriges största publiklag Frölunda och uteblev och det är lätt att förstå att de ekonomiska intäkterna varit få.

– Det är de enda gångerna vi fyller hallen så det är klart att de betyder mycket för oss ekonomiskt, säger Peter Olsson.

Hanhals har sökt flera bidrag

Under året har klubben även sökt och fått en del extra bidrag från Kungsbacka kommun, Region Halland, Hockeyettan och Riksidrottsförbundet men för att inte hamna på minus när säsongen är till ändå försöker Hanhals komplettera intäkterna genom det egna initiativet Coronastödet.

– Det handlar inte om sponsring utan vi har bett privatpersoner och framför allt företagare om ett extra stöd på en, tre eller fem tusenlappar, säger kommunikationsansvarige Peter Olsson.

Klubben har minskat alla kostnader den kunnat och trots att sponsorer fortsatt stödja Hanhals IF så är det få som bidrar med samma summa under ett pandemiår jämfört med tidigare.

– Om något företag gav 50 000 förr så är det kanske 20 000 nu. Och de som bidrog med 15 000 kanske sponsrar oss med 5 000 i dag, det förstår vi. Vissa branscher, som restaurangbranschen till exempel, har vi valt att inte fråga alls med tanke på hur de har det, säger Peter Olsson.

Vad betyder det om ni skulle gå minus den här säsongen?

– Vi skulle inte gå under men på sikt får vi inte samma trygghet och kan inte göra de investeringar vi vill i exempelvis hockeyskolan och på juniorsidan. Vårt mål är att kunna höja kvaliteten på allt i klubben.

Så, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att fler företagare och supportrar vill stödja oss genom Coronastödet. Men det jag önskar allra mest är att fler engagerar sig i vår förening. Som det är nu är vi lite för få som behöver göra för mycket, säger Hanhals Peter Olsson.