Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Ridsportprofilen Carl Hedin om att våga bryta mot normen: ”Skämdes för att jag red”

Han är hästtränare och dressyrryttare på elitnivå, har över 330 000 följare på Instagram och släpper snart sin första bok. Häst-influencern Carl Hedin har nyligen fyllt 30 och lever sitt drömliv, med hästarna. Men han har fortfarande många idéer och drömmar kvar som han vill göra.
– Det har alltid varit hästar för mig, jag har svårt att se att det skulle vara ett liv utan hästarna, säger han.

Redan som liten var Carl Hedin alltid fascinerad av djur och hästar. Under många av lekarna sprang han runt på fyra ben men till en början var det inte en självklarhet att han skulle börja rida.

– Min morfar var hästintresserad och min mamma red när hon var liten. Mina föräldrar har varit väldigt stöttande hela tiden i min resa, men de har aldrig styrt. Annars är det ganska vanligt att man gör det tillsammans i familjen, man växer upp med hästar och på en gård, men det här har varit mitt eget driv, säger han.

LÄS MER: Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Utmanade sin rädsla: ”Sen dess har jag aldrig hoppat av igen”

I början var han rädd för hästar, efter att som liten följt med sin syster till ridskolan och blivit sparkad. Vändningen kom på idrottsskolan, där barnen fick testa på olika sporter. En dag skulle de rida på ridskolan. Och Carl Hedin fick trotsa sin rädsla.

– Vi var i sex-sjuårsåldern, det var ganska mycket grupptryck och jag ville imponera lite på kompisarna. Så jag klättrade upp där och sen dess har jag aldrig hoppat av igen, säger han och skrattar.

Han är väldigt glad att han då hade ett stort behov av att passa in. Det är inte ett behov som följt honom i livet, utan han ofta valt att gå sin egen väg.

– Att börja rida som ung kille är inte direkt att välja att passa in. Jag skämdes ganska mycket för det när jag var yngre. Men jag har format mitt liv kring det som är min passion. Jag är lyckligt lottad att det har funkat och att jag idag kan kalla det mitt jobb.

LÄS MER: Stort tävlingssug efter stoppet

Carl Hedin med treåriga hingsten Skyline. Bild: Ellinor Svensson
Carl Hedin med treåriga hingsten Skyline. Bild: Ellinor Svensson

Satsat helhjärtat mot sin stora dröm

Han har alltid vetat att det var djur som han ville arbeta med. När han var tolv år fick han sin första egna häst och som 16-åring flyttade han hemifrån för att gå elitidrottsgymnasiet på Strömsholm med hästinriktning, för att följa sin dröm. Och direkt efter gymnasiet flyttade Carl Hedin till Danmark för att utbilda och träna hästar.

– Jag var rätt ivrig på att växa upp och det fanns inga tvivel på vad jag ville göra. Jag har hela tiden jobbat mot det målet och satsat helhjärtat. När man tycker om någonting ser man det inte som uppoffringar. Jag räknar inte timmarna när jag är i stallet.

LÄS MER: Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka är populärast i Göteborgsregionen

Tappade passionen: ”Vill lära mig av mina egna misstag”

Efter att han arbetat en period i Tyskland, började han dock tvivla över sin beslutsamhet.

– Det är en ganska annorlunda kultur där med att ta fram hästar, mer industrialiserat, med framtagning av hästar, aveln, försäljning, tävlingar och tränare, mer som på löpande band. Jag tappade min passion i det, jag vill lära mig av mina egna misstag och passade inte in i systemet, när det var förutbestämt hur allting skulle vara.

Efter ett tag tillbaka på hemmaplan bestämde han sig för att studera affärsekonomi i England, för att kunna ta ett aktivt val om han ville fortsätta med hästarna. Då hade redan hans egna företag börjat ta form som hästtränare.

– Men under hela den tiden satt jag och tänkte på hur jag kunde tillämpa det här i mitt arbete med hästarna. Det stärkte min tro på att det är det här jag ska göra, säger Carl Hedin.

LÄS MER: Kungsbackas ridklubbar förskonade från hästbristen

Bild: Zahlo Photo
Bild: Zahlo Photo

Följarna får ta del av Carl Hedins liv med hästarna

För fem år sedan flyttade han till Kungsbacka och hyr in sig på en hästgård i Särö. Där får hans följare på sociala medier ta del av hans vardag.

– Jag delar med mig av i mitt yrkesliv och mitt liv med hästarna, själva ridsportssatsningen. Men när det kommer till min fritid är jag ganska privat.

Med över 330 000 följare på Instagram och 200 000 på Tiktok är han en av Sveriges största häst-influencers.

– Jag har blivit mer restriktiv med vad jag delar med mig av, det har blivit naturligt allt eftersom jag har fått fler följare. Jag har vuxit långsamt tillsammans med mina följare, vilket jag tror är bra, för att fortfarande försöka behålla fötterna på jorden, säger han.

LÄS MER: Guld i ponny-SM till Kungsbackabon Julia Cissig

Inför boksläppet: ”Hästpojken”

Han fick förfrågan om att skriva en bok flera gånger. Men till en början var han osäker och tackade nej.

– Jag kände att vad har jag att komma med, jag har bara levt i 30 år och det känns som att mitt liv precis har börjat. Jag ville inte att det skulle bli bara ännu en influencer som skriver en bok. Jag ville att den skulle ha ett syfte.

Allting vände när en mamma hörde av sig till honom på sociala medier. Hennes son som älskar hästar och att rida, hade det tufft i skolan på grund av att han var kille och red.

– Hon berättade att när sonen kom hem efter en jobbig dag i skolan, tittade han på mitt konto och blev motiverad att fortsätta rida. Det var väldigt fint och det blev sen språngbrädan ut för att jag skulle skriva boken.

Carl Hedin lever sitt drömliv med hästarna. Här longerar han treåriga hingsten Skyline. Bild: Ellinor Svensson
Carl Hedin lever sitt drömliv med hästarna. Här longerar han treåriga hingsten Skyline. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Unga hopptalangen tog silver i NM – nu väntar högre mål

Blev mobbad för att han red

En del av hans bok ”Hästpojken” som släpps nu i oktober, kommer handla om hur det som kille varit i en tjejdominerad sport. Framför allt att det var svårt att bli accepterad för sitt intresse utanför hästvärlden.

– Jag saknade den berättelsen när jag växte upp. Det var tufft och man fick blickar och kommentarer hela tiden och jag skämdes för att jag red. Men jag tror att det är normativt för alla som väljer en sport som inte är normativ för sitt kön, säger han och fortsätter:

– Jag vill belysa problemet men samtidigt inte föda den bilden ännu mer och det har varit en utmaning. För det var jobbigt för mig men det blev också väldigt bra, bara fortsätt med det du är intresserad av så kommer det lösa sig.

LÄS MER: Stort steg för lilla islandshästen – valdes in i finrummet

Vill hinna njuta av resan

För några år sedan trodde han inte att han skulle leva sitt drömliv redan nu.

– Inte att jag skulle vara där jag är idag vid den här åldern. Det kan vara läskigt ibland på sociala medier, allting går så fort. Och jag vill bara vara säker på att hinna med själv och njuta av varje del av den resan.

När det är mycket att göra mår han som bäst. Carl Hedin har alltid nya idéer och det finns fortfarande drömmar han vill uppnå.

– Jag ser fram emot en mer hängiven internationell satsning i dressyr och att utveckla företaget ännu mer. Kanske någon gång ha en egen gård. Jag litar på den magkänslan som tagit mig dit jag är idag. Men jag har svårt att se att jag skulle leva ett liv utan hästarna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.