Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pingistalangen Filippa Bergand från Åsa laddar upp hemma inför SM och EM

22-åringen från Åsa, en av Sveriges bästa bordtennisspelare, taggar inför SM och EM i sommar. I över tio år har hon briljerat med sin talang och hon har även fått stå öga mot öga med den bästa damspelaren genom tiderna. Men resan har även kommit med mycket prestationsångest.
– Jag har skapat detta i mitt eget huvud, där jag antar att andra har höga förväntningar på mig, säger Filippa Bergand.

Filippa Bergand började spela pingis vid nio års ålder. Det är en ganska sen ålder att börja spela men efter det tog karriären fart. Hon blev uppflyttad till en högre ålder ganska direkt, i Åsa IF.

– Det var mest för att alla tjejer i min ålder slutade spela och jag var ensam tjej kvar, så det var inte för att jag var superduktig.

Hon tänkte inte så mycket på att hon var ensam tjej och när hon blev uppflyttad fanns det några till tjejer.

– Men man spelade mot vem som helst. Gubbarna blev lite arga när de fick stryk, det tog lite hårdare på deras egon att en liten tjej vann över dem, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Ny stol till klubben hjälper Elias att nå sina mål – mot A-laget

Mötet med världsstjärnan: ”Jag kommer kräkas”

Att hon är en talang, det är ingen tvekan om. När hon var 11-12 år blev hon uttagen till landslaget för första gången till Eurominichamps (ett inofficiellt EM). Och under Filippas Bergands VM-debut i Halmstad 2018, fick hon möta den bästa damspelaren genom tiderna, kinesiskan Ding Ning.

– Innan matchen kände jag att jag kommer kräkas, men när vi väl spelade var det lugnt. Men det var sjukt att stå där öga mot öga, bara att möta henne var en upplevelse.

Med flera medaljer i bagaget, senast ett SM-lagguld för några veckor sedan har hon siktet högt ställt. Under corona har de flesta tävlingar ställts in, det har blivit en del i Sverige men Filippa längtar ut på världsarenan.

– Jag vill bara fortsätta utvecklas och bli så bra som möjligt. Det hade varit häftigt att bli en av de bättre i världen. Jag har ju några år på mig man brukar peaka ganska sent, runt 28, så jag jobbar mot att vara som bäst då.

LÄS MER: Storstjärnan Jonas Jerebko invigde basketträdet

En ung Filippa Bergand i Åsacuppoolen, 2010.
En ung Filippa Bergand i Åsacuppoolen, 2010. Bild: Jan Winberg

Filippa Bergand

  • Ålder: 22.
  • Nuvarande klubb: Eslövs PK.
  • Moderklubb: Åsa IF.
  • Intressen: Mat! Gå ut och äta god mat på restaurang med kompisar och pojkvännen Linus. ”Om vi ska gå ut och äta så är det jag som har ansvar för att kolla menyerna innan.”
  • Familj: mamma Malin, pappa Olle, lillasyster Frida och hunden Zoey.

LÄS MER: Här får familjer testa på olika sporter tillsammans

Jobbar ständigt med prestationsångesten

Men karriären har inte bara varit guld och gröna skogar. En tidig framfart har kantats av prestationsångest i sporten berättar Filippa Bergand. Hon vill alltid göra bra ifrån sig. Sedan hon var 15 år har hon gått hos en idrottspsykolog som hjälper henne med olika verktyg för att hantera de höga kraven hon ställer på sig själv.

– Jag har haft mycket prestationsångest. Vissa blir formade av sin miljö men mina föräldrar har aldrig legat på utan alltid stöttat mig. Jag har skapat detta i mitt eget huvud, där jag antar att andra har höga förväntningar på mig. Det blir en felaktig form av osäkerhet, fast jag känner mig trygg i mig själv.

I dag kan Filippa hantera sin prestationsångest bättre, men det går upp och ner.

– Jag är en känslomänniska och när jag spelar är jag väldigt energisk och det är mycket känslor. Klart man får bli förbannad under en match men jag försöker att inte låta det gå överstyr. Det gäller att lura sig själv, hitta ett sätt att övertala sig själv när tankarna kommer. Men det är inte alltid det lättaste.

Hon ser att prestationsångesten är kopplad till idrotten, men att det var bra att hon inte ställde samma krav på sig själv när hon gick i skolan.

– Jag tycker det är viktigt att prioritera sitt eget mående först. Hade jag inte kunnat satsa helt på pingisen utan även skulle presterat bra i skolan hade det aldrig gått, då hade jag blivit utbränd direkt.

LÄS MER: Historiskt brons till Persson efter drama

Filippa Bergand med familjens hund Zoey.
Filippa Bergand med familjens hund Zoey. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Succésporten padel växer kraftigt i Kungsbacka – nu startas första föreningen

”Sjukt roligt att få komma ut och tävla igen”

Direkt efter studenten flyttade Filippa Bergand till Eslöv för att spela i toppklubben Eslövs PK. Nu tre år senare är hon hemma för att fira sin lillasyster som tar studenten. Hemma i Eslöv är det träning fem timmar om dagen varav en av dem är gym. På helgerna vilar hon en dag och den andra dagen är det tre och en halv timme träning.

– Det är inte alltid askul. Men jag älskar att vinna och det finns så mycket roligt sporten ger mig. Det är en hård konkurrens, och för kunna mäta sig med de duktigaste spelarna i Kina till exempel, de börjar träna sex timmar per dag när de är sex år, måste man lägga ner tid.

I helgen drar SM igång och i mitten av juli är det EM i Polen. Filippa Bergand är taggad inför hennes första individuella Europamästerskap.

– Det har varit svårt under corona att motivera sig, hela min vardag har ändrats. Men jag spelar för att mäta mig med spelare från andra länder så det känns sjukt roligt att få komma ut och tävla igen.

LÄS MER: Onsala Pirates taggar till inför ettan i höst

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.