Onsala BK vädjar om hjälp från kommunen: ”Vill bara att infrastrukturen ska fungera”

Trots Onsala BK:s stora seger mot Örgryte IS har föreningen gått back på att arrangera större matcher på hemmaplan. Nu vänder de sig till kommunen för att få hjälp att arrangera framtida stormatcher.
– Vi måste hantera frågan här och nu, säger Johan Gometz, ordförande för Onsala BK.

ANNONS
|

För drygt två veckor sedan gjorde Onsala BK en succématch då de med siffrorna 3-1 slog ut Superettanlaget Örgryte IS ur Svenska cupen. I och med detta väntar gruppspel där Onsalaspelarna kommer lottas mot lag från Allsvenskan och Superettan för att spela mot dem på deras hemmaarena – Rydets IP.

På så vis står Onsala BK inför att eventuellt möta riktiga storlag på hemmaplan, något som de idag menar att de inte har kapacitet nog att göra. Därför har de lämnat in ett brev till förvaltningen för kultur och fritid så väl som till politikerna i nämnden för kultur och fritid. Där ber klubben om ekonomiskt stöd för att täcka de kostnader som hängde ihop med matchen mot Öis där OBK behövde hyra in bland annat extra läkare och ljudanläggning.

ANNONS

Klubben ber även om en upprustning av Rydets IP.

– Vi vill bara att infrastrukturen ska fungera ur ett säkerhetsperspektiv. Det är inte som att vi vill att kommunen bara ska ösa pengar över oss, vi vill bara att de grundläggande facilitetsgrejerna ska fungera, säger Johan Gometz.

Akut behov

I och med att matcherna närmar sig ser Onsala BK behovet om hjälp som akut.

– Vi måste hantera frågan här och nu. Det är inte som att vi tjänar pengar på sådana här arrangemang – vi går back. Det handlar om merkostnader för till exempel ljud, kravallstaket, skyltar och säkerhet, säger klubbordföranden.

Att kommunen ska hjälpa dem menar han är en positiv investering för Kungsbacka i stort.

– De här matcherna sätter Kungsbacka på kartan. I slutändan är det positivt för till exempel Onsalas ungdomar att vi är en välskött förening, då är det bra för alla. Då måste man stötta från kommunens håll för få ett välmående föreningsliv.

Se över ekonomin

Ulrika Granfors, verksamhetschef på förvaltningen för kultur och fritid, berättar att nämnden kommer behandla ärendet i sitt sammanträde på tisdag i nästa vecka. Enligt henne behöver man i första hand se över föreningens totala ekonomi innan det kan bli aktuellt med bistånd utöver de bidrag som klubben redan får.

ANNONS

– Jag tycker inte att kommunen automatiskt ska ersätta en klubb för att de har kostnader för arrangemang. Det får en förening förväntas hantera. Om man då inte kan det, om vi exempelvis ser i årsslutet att de inte går ihop ekonomiskt, då får vi titta på hela föreningens ekonomi, säger Ulrika Granfors.

Vad gäller Onsala BK:s önskan om att rusta upp Rydets IP beskriver hon att man från kommunens håll framför allt har valt att satsa på arenan som ska byggas på Inlag för framtida större matcher.

– Jag tycker det är jätteroligt att de har tagit sig uppåt, och vi hade kanske inte förväntat oss något annat. Därför har vi för flera år sedan lagt fram att det finns behov av en fotbollsarena i Kungsbacka.

Varför inte rusta upp Rydets IP?

– Jag har absolut inte sagt nej, nämnden ska ju titta på det här nu. Det kan mycket väl vara så att det finns mindre investeringar som skulle kunna göras på Rydet, men vi kommer inte rusta upp anläggningen för att klara av Svenska cupen och division ett-spel. Det är inte det som är huvudanvändningen för Rydet. De får istället söka dispenser tills arenan är klar.

ANNONS

Materiellt stöd

Kristina Karlsson (C) är ordförande i nämnden för kultur och fritid. Hon menar att kommunen gör vad de kan för att stötta föreningar som Onsala BK när det kommer till materiella saker, till exempel hjälpa till med att låna ut extra läktare, avspärrningar eller ljudanläggning vid större matcher.

– Vi ska stötta dem på det vis vi kan, men inte i första hand med rena pengar. Det får man söka från sponsorer. Vi hjälper till med andra grejer, säger Kristina Karlsson.

Hur ser du på en upprustning av Rydets IP?

– Jag kan inte svara på det idag. Det beror på hur det går för Onsala BK. Men vi har redan stora planer i och med arenabygget med fotbollsplan och besöksläktare på upp till 3 000 personer. Vi kan inte göra en likadan satsning på flera platser i kommunen.

Vill träffa politikerna

Från Onsala BK:s håll upplever Johan Gometz sig ha sett en förskjutning under de senaste åren där ett större ansvar läggs på föreningar att hantera till exempel anläggningar och infrastruktur kring matcher – något som han menar är svårt för dem att göra. I och med detta vill han att de själva ska få träffa politikerna i nämnden för kultur och fritid för att berätta om sin situation.

ANNONS

– De sista åren har det varit ett återkommande budskap att vi får göra mycket mer själva – att vi inte kan förvänta oss samma stöd som tidigare. Jag tror inte politikerna i nämnden är medvetna om hur mycket vi idag faktiskt får hantera själva.

LÄS MER:Budgeten för arenahallen har uppdaterats – då kan den vara klar: ”Allt rullar på”

LÄS MER:Politiskt ordkrig om arenabygget: ”Finns inte pengar till allt”

LÄS MER:HK Aranäs tippas åka ur Handbollsligan: ”Bra på att motbevisa”

ANNONS