Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Ny stol till klubben hjälper Elias att nå sina mål – mot A-laget

Om man tycker det är kul med basket men sitter i rullstol finns det bara en handfull klubbar i Sverige. Göteborgs rullstolsbasketklubb är en av dem och även en av vinnarna i 30/30-fonden, 2020. En ny stol kunde köpas in till klubben och den har Elias Cederholm från Kungsbacka under träningen.
– Jag kommer mycket högre upp, blir snabbare och har lättare att nå, säger han.

16-åriga Elias Cederholm från Kungsbacka åker två gånger i veckan in till Göteborg för att träna med lagkompisarna i Göteborgs rullstolsbasketklubb, GRBK. Föreningen har funnits sedan 1970 och håller till i Gothia Arena i Frölunda.

Sommarvärmen har kommit på riktigt och trots att det snart är sommaruppehåll så kör klubbens U-lag, ungdomslaget, ett hårt träningspass. Först är det uppvärmning runt planen. Sedan kör spelarna passningar mellan varandra, det ska gå fort och gör någon en dålig passning får alla som straff köra ”idioten”, som är fram och tillbaka över plan så snabbt som möjligt.

LÄS MER: Piraterna från Onsala växer – öppnar ännu en basketskola

Elias Cederholm har hållit på med basket i sex år, han har tränat i U-laget men i år har han även börjat träna med A-laget, en dag i veckan.

– Det är roligt för det är väldigt fysiskt, man krockar mycket och man får de här adrenalinkickarna. Speciellt när man får en bra pass och ska gå på korgen.

Elias Cederholm har spelat basket i föreningen i flera år och hans mål är att bli en permanent del av A-laget. ”Man måste träna för att bli bättre”, säger han.
Elias Cederholm har spelat basket i föreningen i flera år och hans mål är att bli en permanent del av A-laget. ”Man måste träna för att bli bättre”, säger han. Bild: Ellinor Svensson

”Väldigt få basketklubbar i Sverige”

Han höll på med simning långt innan han började med basket, men basketen har han verkligen fastnat för. Han har suttit i rullstol hela sitt liv och skulle inte säga att tillgängligheten att kunna utöva sin sport blivit så mycket bättre.

– Det har inte förändrats så mycket, det är klart det finns några fler sporter som öppnat för oss i rullstol men det finns bara på få ställen och det är väldigt få basketklubbar i Sverige, säger Elias Cederholm.

LÄS MER: Storstjärnan Jonas Jerebko invigde basketträdet

Korgarna är i normalhöjd, vilket gör att det krävs mycket armstyrka. Elias vill hela tiden bli bättre så när de kör skotträning satsar han allt och skjuter från trepoängslinjen.

– Jag vill bli bättre på att dribbla, skjuta och bli lite snabbare så jag kommer förbi försvaret. Mitt mål är att bli en permanent del av A-laget, säger han.

Basketen får ungdomarna att utvecklas fysiskt

2020 blev Göteborgs rullstolsbasketklubb en av vinnarna i 30/30-fonden, där 30 föreningar får 30 000 kronor var. För pengarna kunde klubben köpa in en ny stol, den som Elias nu har på träningarna.

– Det betyder mycket att ha en bra stol. Det är inte så många som äger stolarna själva eftersom de är väldigt dyra, säger tränaren Nicolas Lorén Abboud.

Uppvärmning med tyngre bollar. Filip Löndén Berntsson har tränat i 11 år, det var han som fick Elias att börja träna i klubben eftersom de är kompisar sen innan.
Uppvärmning med tyngre bollar. Filip Löndén Berntsson har tränat i 11 år, det var han som fick Elias att börja träna i klubben eftersom de är kompisar sen innan. Bild: Ellinor Svensson

Han berättar att stolarna är i titan, vilket är en stor skillnad i vikt från de som är i stål och de sliter inte lika hårt på kroppen och axlarna. För de flesta spelarna så fungerar överkroppen helt normalt men de har olika funktionsnedsättningar i underkroppen och det är viktigt att stolarna anpassas efter individen.

– Det är fantastiskt att se hur de utvecklats fysiskt sen de började med basketen. De måste arbeta med kroppen och blir både rörligare och starkare. Sen kan man känna sig lite ensam om man sitter i rullstol men här är en positiv känsla av att vara i ett team, säger Nicolas Lorén Abboud.

Hela gänget kvar i klubben efter pandemin

Hans dotter Lea Lorén Abboud har tränat basket i flera år och tycker det är bra gemenskap i laget, åldersspannet är brett på träningen från 13-27 år.

– Det är roligt med styrketräning men också med en bollsport, att få skjuta och göra mål, säger hon.

Träningen avslutas med en match som båda lagen vill vinna, det är tufft spel men lagkamraterna peppar varandra. Trots pandemi och uppehåll på träningar i några månader har inte klubben tappat några medlemmar, gänget är kvar.

– Vi alla är bra kompisar, vi kan skämta mycket men ändå få en bra träning, säger Elias Cederholm.

Elias Cederholm och Christoffer Börjesson övar på skott. Här sätter Elias ett perfekt skott.
Elias Cederholm och Christoffer Börjesson övar på skott. Här sätter Elias ett perfekt skott. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.