Målskytten blickar ut efter succésäsongen: ”110 procent”

Femma i tabellen. Men Onsala BK:s och hela seriens skyttekung ger såväl sin egen insats som lagets ett mycket gott betyg. Bästa känslan var att näta mot Öis, och att drömmarna om spel i högre ligor finns där är inget han sticker under stol med.
– Absolut. Jag skulle ljuga om jag sa nåt annat, säger David Berntsson som är nominerad till tvåans bästa anfallare.

ANNONS
|

Det är en regnig dag mitt i veckan. David Berntsson sitter hemma i lägenheten vid Tingberget och har hjärnan i aktiv status.

– Jag pluggar psykologi med inriktning idrott, tredje året på Högskolan i Halmstad. Jag ska resa till Stockholm ikväll, men jag skulle kunna ses om en timma, funkar det?

Mötet blir på Tingbergsvallen. Men trots att det var i Kungsbacka IF allting startade så har skyttekungen aldrig haft arenan som hemmaplan.

– Nej, jag var aldrig med så långt upp i Kungsbacka IF. Vi spelade på Inlag då när vi var små, berättar han.

Bästa säsongen någonsin

Det började i Kungsbacka IF. Sedan IFK Fjärås, Tölö IF – och nu Onsala BK. Den lokala förankringen är stark. Flest säsonger har i dag 25-årige David Berntsson i Tölö IF. Att lämna för största konkurrenten var inte som att byta jeans.

ANNONS

– Nej, det var lite känsligt såklart. Men det har varit kul och gått bra på många sätt. Det är min första säsong i Onsala BK, och laget har haft sitt bästa poängsnitt någonsin. Så det är väldigt lyckat.

Själv har David Berntsson gjort fler mål än någonsin och vann skytteligan i division två Västra Götaland. Han är dock inte sen att hylla laget som han menar har gjort i stort sett allting rätt.

– Det är en otroligt väl sammansvetsad trupp som tycker om att jobba tillsammans. Vi har många tränare vilket är en stor styrka, och samtidigt är det en ung trupp med stor potential. Det var en del spelarbyten inför säsongen, men vi klarade det väldigt bra och allt satte sig snabbt. Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra säsong, säger anfallaren.

Nominerad och uppmärksammad på riksplan

När Aftonbladet rankar de bästa spelarna i samtliga division två-serier är David Berntsson med på plats 29. Även hos spelbolaget Unibet har han under hösten varit nominerad som bästa anfallare.

Vilken är din främsta styrka som målskytt?

– Jag skulle nog säga att jag är bra på att hitta ytor från vilka jag kan göra mål. Oftast är det ett tillslag. Det är nog åttio procent, så de flesta mål jag gör är ganska lika. De andra tjugo procenten kan vara på nick eller nåt annat. Min position är längst fram, men jag gillar även att vara med i uppspelen, säger David Berntsson.

ANNONS

Vinnare av skytteligan alltså. Men även om det enligt David Berntsson inte pågår några samtal med andra klubbar i nuläget, så är blicken riktad både framåt och uppåt.

– Absolut, jag skulle ljuga om jag sa nåt annat. Jag vill ständigt bli en bättre fotbollsspelare och se hur långt jag kan gå.

Studierna i psykologi med inriktning på idrott är något som David Berntsson tar på största allvar. ”Ska man lyckas med något stort inom idrotten så är det jätteviktigt att arbeta med den mentala biten,” säger han.
Studierna i psykologi med inriktning på idrott är något som David Berntsson tar på största allvar. ”Ska man lyckas med något stort inom idrotten så är det jätteviktigt att arbeta med den mentala biten,” säger han. Bild: Daniel Blomqvist

"Känslan var obeskrivlig”

Det finns tankar och planer, men det finns också viktigt spel som ligger mer i närtid. Även om den ordinarie säsongen är över för Onsala BK så pågår arbetet och träningen för fullt. Den 13 november lottas hur spelet blir i Svenska cupen, och det är något som anfallaren ser väldigt mycket fram emot.

– Vi har redan påbörjat arbetet så blir ingen tid till att ligga på sofflocket. Att spela cupen är en väldigt bra erfarenhet då man får möta riktigt bra lag. Målsättningen är att gå så långt som möjligt, både från klubbens och från spelarnas sida.

Matchen på Rydets IP mot Öis i Svenska cupen är inget som varken David Berntsson eller någon annan i klubben lär glömma. David Berntsson gjorde det mål som innebar att Onsala gick upp i tvåmålsledning, och på frågan om vilket mål i karriären hittills som känns störst är det ingen tvekan.

ANNONS

– Nej, men det är målet mot Öis. Helt klart, 110 procent. Den känslan var obeskrivlig. Att få göra mål mot ett sådant lag samtidigt som det var solsken och 1 000 personer på läktaren ... det är klart att det blev en höjdpunkt.

Tydlig bild om framtiden

Att det blir en fortsatt karriär inom fotboll och idrott, det är David Berntsson helt inriktad på. Studierna i psykologi med inriktning idrott finns det ett tydligt mål med.

– Jag har ett stort intresse för den mentala biten inom idrott, och det är en dröm att få jobba med det i framtiden. Det finns även i dag mycket mental ohälsa i samhället, inte minst bland ungdomar, och det är något som jag tycker är viktigt att prata om. Ska man lyckas med något stort inom idrotten så är det jätteviktigt att arbeta med den mentala biten, och det skulle vara jätteroligt om man fick jobba med det och vara med och påverka. Så exempelvis mental rådgivare inom idrott är ett drömyrke, säger David Berntsson.

Hur ser du på den mentala biten för egen del?

– Jag är en spelare som är beroende av ett bra självförtroende, och det är något jag arbetar mycket med. Jag går aldrig in i en match utan att tänka att jag kan göra minst tre mål. Jag kan nog behöva jobba med att inte tänka för mycket utan att bara låta saker hända.

ANNONS

Stockholm lockar mest

Efter intervjun blir det hem till skrivbordet en stund till för David Berntsson, och därefter upp till huvudstaden där besök hos flickvännen väntar. Och kanske finns det ytterligare en aspekt här till varför saker och ting går så bra just nu.

– Vi har varit tillsammans i ett par år och det har gjort att jag känt mig lugnare och mer harmonisk. Så det har säkert bidragit till helheten.

– Och jag gillar verkligen Stockholm. Så det är dit jag vill komma och spela fotboll, fortsätter David Berntsson.

Är det något särskilt lag du siktar på?

– Nej, jag har inte siktet inställt på bara ett lag. Och det är inte att jag utesluter lag häromkring, men det hade varit ett drömscenario att få fortsätta karriären i Stockholm i och med att min flickvän bor där, säger David Berntsson.

Läs mer om sport:

ANNONS