Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Eckerstig, ordförande i Nordhallands ridklubb, menar att kommunen också har ett ansvar för klubbens stora skuldbörda. ”Kräver de en snabb avbetalning, då klarar vi det inte”, säger hon. Bild: Martin Björklund
Anna Eckerstig, ordförande i Nordhallands ridklubb, menar att kommunen också har ett ansvar för klubbens stora skuldbörda. ”Kräver de en snabb avbetalning, då klarar vi det inte”, säger hon. Bild: Martin Björklund

Lokala föreningar bygger skuldberg till kommunen

Två föreningar i Kungsbacka står för hyresskulder till kommunen på totalt 1,5 miljoner kronor. Nu väntar tuffa avbetalningsplaner för att man ska komma i ekonomisk balans.
– Kräver kommunen en snabb inbetalning, då klarar vi inte det, säger Ann Eckerstig, ordförande i Nordhallands Ridklubb, som ligger 876 000 kronor back.

LÄS MER: Oro för framtiden trots glädjande coronabidrag

Pandemin har slagit hårt mot både kultur- och föreningsliv. Det framgår av redovisningen till nämnden för kultur och fritid, där Kungsbacka kommuns fordringar på de lokala klubbarna listas upp. Två av föreningarna sticker ut med särskilt stora skulder.

Den ena är Nordhallands Ridklubb, som ligger med en skuld på 876 000 kronor. Ordföranden Anna Eckerstig berättar att skulderna började växa redan 2017, när klubben inte kunde ”bedriva en vettig verksamhet i kommunens ridanläggning.” Intäkterna sjönk och sedan dess har klubben haft svårt att komma ikapp.

– Sedan kom coronapandemin och covid-19 och det blev inte bättre av det. Nu betalar vi 80 procent av hyran, men skulden ligger ju där den ligger. Vi har en diskussion med kommunen där vi vill enas om en rimlig nivå att betala tillbaka. Som det är nu klarar vi det inte. Vi menar att kommunen också har ett ansvar för hur den här skulden har uppkommit, säger hon.

Bland annat ligger en skuldränta och tickar på summan som ridklubben är skyldiga kommunen.

Riskerar ni konkurs om den här skulden drivs in?

– Både ja och nej. Kräver kommunen en kort avbetalning, då klarar vi det inte. Vi tittar på alla alternativ vi har, banklån, medlemslån eller om vi kan hitta en stor sponsor som kan gå in, säger Ann Eckerstig.

LÄS MER: Abortvirus stänger ridklubbar – endast ridskolor igång

Anstånd med hyran

Den andra skuldtyngda föreningen är HK Aranäs, som redan förra året fick anstånd med att betala hyran för kommunens idrottshallar. Nu är den sammanlagda skulden uppe i drygt 675 000 kronor.

Mattias Hallendorff, föreningens ordförande, förklarar att klubben tidigt i pandemin insåg att året skulle bli tufft ekonomiskt. Och när handbollsturneringen Aranäs Open ställdes in skapades ett ekonomiskt tomrum som varit svårt att fylla.

– Det är klart att det varit tufft, men jag är trygg med att vi kommer igenom detta. Vi har en avbetalningsplan med kommunen och vi lägger en budget för detta, men det är klart att det är en ryggsäck, säger han.

Förutom att få anstånd med kommunhyran så har föreningen också anpassat verksamheten, med färre anställda och andra ekonomiska svångremmar.

– Vi har tagit väldigt stora steg för att anpassa ekonomin. Nu hoppas vi kunna hålla Aranäs Open i maj, men läget är osäkert, säger Mattias Hallendorff.

I ett värstascenario, med fortsatt pandemi, hur klarar ni er då?

– Vi räknar med att komma igång som vanligt i september. Skulle det bli så att pandemin fortsätter, vi inte kan ha Aranäs Open, vi får inget stöd från Riksidrottsförbundet och ingen publik på matcherna, då måste nog alla ställa om. Vi försöker hela tiden anpassa oss till verkligheten, säger Hallendorff.

Måste skapa intäkter

Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid, är politiskt ansvarig för stödet till föreningarna. De har noggrann övervakning på föreningar som nu drar på sig en ryggsäck i form av skulder.

– Vi har dem under luppen och vi ser helst att skulderna inte växer mer. Men för till exempel Nordhallands Ridklubb så måste de få en chans att skapa intäkter. De har inte kunnat hålla ridskolan öppen när manegen inte fungerat och eftersom kommunen är hyresvärd så var vi tvungna att bygga om den, säger hon.

Finns det inte en risk att skulderna växer så mycket att föreningarnas ekonomi knäcks?

– Vi vill ju inte sätta en förening i konkurs om det inte är nödvändigt och vi har en dialog med både ridklubben och med Aranäs, säger Kristina Karlsson (C).

LÄS MER: Så mycket får den lokala idrotten i coronastöd