Linnéa siktar högt efter SM-guldet: ”Jag ska bli världsmästare”

Linnéa ”Limpan” Andersson började cykla för IF Rigor som sexåring. Nu är hon dubbelt så gammal och har tagit sitt första SM-guld i mountainbike. Ett steg i rätt riktning.
– Jag ska bli världsmästare.

ANNONS
|

Linnéa, eller Limpan som hon kallas av de allra flesta, är tolv år och har kommit tillbaka till villan i Åsa efter en intensiv tävlingsvecka i Järfälla utanför Stockholm. Där kammade hon hem två medaljer. Bronset tog hon i XCO, som är ett långt lopp med masstart.

– Jag ramlade en gång och tappade energi när jag skulle komma ikapp. Annars hade jag nog kommit tvåa.

Älskar att tävla

Men i XCT-loppet stod alla stjärnor rätt. Det är en tävling med individuell start med endast ett varv och även om Limpan tycker att tävlingarna är sportens absoluta höjdpunkter så var hon darrig inför starten.

ANNONS

– Jag brukar inte vara särskilt nervös, men då började jag skaka lite. Det kändes ovant att starta ensam, säger hon.

Vad är det värsta som kan hända under en tävling?

– Att man ramlar och dör.

Många medaljer till klubben

Men Linnéa Andersson höll sig uppe och vid liv under hela loppet. Vid ett tillfälle tvekade hon och fastnade med framhjulet i några sekunder.

– Men annars gick det bra, det kändes som vanligt.

Limpan tävlar för Varbergs MTB, som är en klubb som rönte stora framgångar under SM-veckan. Med både guld och silver i herrarnas elit och flera andra medaljer är föreningen troligtvis den mest framgångsrika i landet just nu.

Började i Rigor

Men Linnéa och hennes familj började alltså idrottskarriären i IF Rigor, i Kungsbacka. Då var det långt ifrån klart att Limpan inom bara några år skulle ta hem ett SM-guld.

– Jag letade mest grodor på träningen.

Mamma Anna-Maria Johansson bekräftar att koncentrationen på den tiden var lite sladdrig.

– Tränarna kom till oss och undrade vad de skulle göra med Limpan, för hon hade lämnat cykeln och börjat leta efter grodor i stället.

Längtar till nästa tävling

Sedan dess har intresset vuxit, men det var ändå relativt otippat att det skulle sluta med en förstaplats på XCT:n. Linnéa har hamnat på pallen flera gånger de senaste åren, men nästan uteslutande med en bronsmedalj runt halsen. Hon brukar ha svårt att slå sina två främsta konkurrenter. Men med en tid på 12.49 slog hon sina 23 mottävlande och det hade räckt till en sjundeplacering i de 40 jämnåriga killarnas lopp.

ANNONS

– Det känns bra. Jag längtar till nästa tävling, men det gör jag alltid.

Ska bli bäst

Limpan tränar två gånger i veckan i Varberg, och två gånger hemma, främst tillsammans med pappa Jimmie. Vintertid håller hon även på med innebandy, samtidigt som hon försöker hinna med skolarbete och umgänge med kompisar. Målet med satsningen är dock solklar:

– Jag ska bli världsmästare, säger Linnéa Andersson.

LÄS MER:Ronge flög högst i mästerskap: ”Kul att vara bäst i Norden”

LÄS MER:Framgångar för Kungsbackalag i Gothia Cup: ”Kan bli kommunderby”

LÄS MER:Tränaren startar insamling efter outriderhästen Simons död

ANNONS