Klubben överlevde pandemin – firar nu största framgången någonsin

I Kungsbacka bouleklubb spelar för tillfället ingen under 65 år. Men gänget röjer större framgångar än någonsin förr. För första gången kom laget upp i elitserien, och är nu ett av landets tio bästa veteranlag.
– Ingen trodde att vi skulle göra det, säger Jan Viberg.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Under pandemin fanns anledning att frukta att den 35 år gamla klubben skulle läggas ner. Som veteran är man minst 55 i boule, men i Kungsbackaklubben är många runt 80. I stort sett varenda medlem ingick i någon riskgrupp, och när smittan härjade som värst fick de inte ens vistas i boulehallen på Inlag.

Men spelglädjen och tävlingsinstinkten överlevde viruset. I vintras fortsatte spelet på utomhusbanan vid ån så länge vädret tillät. Och nu står föreningen riktigt stark.

Upp och ner som en jojo

Veteranlaget har pendlat mellan seriespelets division ett och två i flera år.

– Vi har åkt som en jojo upp och ner, och nu låg vi i ettan och målet var att ligga kvar, säger Hasse Svensson.

ANNONS

Han och sju andra deltagare åkte till Falkenberg förra helgen med förhoppningen att lyckas försvara sin plats, och det blev några långa dagar.

– Vi lämnade Kungsbacka 06.50 i lördags, och var inte hemma förrän 22.30. Då hade vi spelat sex matcher, i 30-gradig värme. Det var ganska tufft, säger Jan-Åke Pettersson.

Lång och varm helg

En match kan ta en och en halv timme, eller mer, och även om en match går snabbt så tar det tid innan nästa motståndare spelat färdigt sin. Det blev en hel del väntan i värmen alltså.

– Ja, men det är ändå det roligaste på hela året, det och SM, säger Jan Viberg.

Han tillhör de mest erfarna, och har deltagit i alla discipliner i 38 SM i följd.

Söndagen bjöd på fyra matcher, och när laget rullade tillbaka mot Kungsbacka så gjorde de det i triumf. Kungsbacka bouleklubb vann division ett södra för första gången någonsin, och spelar numera ihop de tio bästa i Sverige i elitserien.

Nya spelare har tillkommit

– Det är chockartat. Ingen trodde vi skulle göra det. Vi har aldrig varit såhär bra innan, och jag tror det är för att vi fått in nya medlemmar. De är över 65 allihop, men vi utvecklas när vi får in nya. Innan har vi spelat mot samma motståndare i 20 år, säger Jan Viberg.

ANNONS

Oron att föreningen skulle gå under i pandemin var alltså obefogad och nu går man mot en nystart. Framöver blir det längre resor. Flera av de bästa lagen är från Stockholmstrakten, och ett par från Malmö.

– Det känns jättekul, det är stort, säger Jan-Åke Pettersson.

– Boule är fantastiskt! Folk som går förbi här tänker att pensionärerna leker, men när de kommer in och testar så blir många tända och vill lära sig, säger Jan Viberg.

LÄS MER:Unga pingisstjärnan Siri Benjegård från Kungsbacka satsar hårt

LÄS MER:Okänd sport växte i pandemins skugga – mountainbike lockar allt fler barn

LÄS MER:Flygplansentusiaster visade sina konster på Inlag

ANNONS