Hysteri när världsstjärnan Fridolina Rolfö besökte moderklubben

Fridolina Rolfö är en av världens bästa fotbollsspelare.
När hon besökte sin moderklubb IFK Fjärås kom hundratals barn för att ta selfies och få autografer.
– Det här är ett av mina viktigaste uppdrag – att inspirera unga, säger hon.

ANNONS
|

Ända sedan Fridolina Rolfö från Fjärås slog igenom i landslaget 2016 har det varit mästerskap i stort sett varje sommar. Länge har hon känt att hon vill ge tillbaka till moderklubben IFK Fjärås på något sätt, men tiden har inte funnits.

Förrän nu, när landslaget missade OS.

Flyttade från Fjärås i yngre tonåren

Efter att det blev klart att världsstjärnan skulle besöka den lilla föreningen var intresset skyhögt. Eftersom man fick anmäla sig fick inte alla plats. De 350 platserna gick åt och den lilla träläktaren fylldes med barn i alla åldrar.

– Det blir väldigt mycket känslor med så mycket folk och på just den här platsen. Det är något speciellt med det, säger Barcelonaspelaren.

ANNONS

Hon tog sina första stapplande steg som IFK Fjäråsspelare i femårsåldern och blev kvar tills hon i de yngre tonåren flyttade till Tölö IF. Drygt 15 år senare är det i det närmaste hysteri när hon dyker upp.

Barnen ställer frågor, tar selfies och får autografer. Alla vill ha en del av världsstjärnan, som pratar med alla.

– Det var häftigt att få se de här unga flickorna och pojkarna som drömmer om samma saker som jag gjorde när jag var liten, säger hon.

När hon står med mikrofonen framför läktaren får hon frågor som:

”När fyller du år?”

”Vad är din målgest?”

”Hur var det att vinna Champions League?”

Som ung växte hon upp utan att ha tydliga kvinnliga fotbollsförebilder. Det var först några år senare, när damfotboll började visas mer på tv, som hon fick upp ögonen för att det faktiskt gick att livnära sig som fotbollsproffs. Därför känner hon nu ett uppdrag:

– Jag tycker det är superviktigt att jag och mina lagkamrater inspirerar och visar tjejerna att det finns en framtid. Ni kan leva det här livet som jag lever. Jag önskar att alla flickor kan få uppleva det som jag har upplevt, säger hon.

Systern: ”Fruktansvärt stolt så klart”

I sitt anförande säger hon att hennes syster Daniella spelade fotboll, vilket fick in henne på den banan.

ANNONS

GP passade på att prata med Daniella Rolfö, som var på plats i publiken.

– När hon var liten skrattade hon bara så fort man rullade en boll till henne. Hon har alltid haft glädje av att spela fotboll och det är jättekul att se den fortfarande. Jag är fruktansvärt stolt så klart. Jag älskar att följa henne.

Daniella Rolfö, sex år äldre än lillasyster Fridolina, var på plats med sina barn.
Daniella Rolfö, sex år äldre än lillasyster Fridolina, var på plats med sina barn. Bild: Henrik Jansson

Rolfö, som fyller 31 i november, har en skadefylld säsong bakom sig. Men lagom till att hon tog sig tillbaka under våren vann hennes Barcelona allt som gick att vinna. Ligan, cupen och Champions League.

– Helt otroligt. Vi har en otroligt bra trupp och väldigt höga förväntningar på oss. Samtidigt krävs det mycket för att man ska vara stabila över en hel säsong och klara av allt. Vi gjorde det väldigt bra.

Hon är en av de stora stjärnorna i världens bästa klubblag. Två år återstår på kontraktet.

– Just nu har jag ingen tanke på vad som händer efter den perioden. Jag vill bara var där och njuta av de här åren. Jag känner att jag är på toppen av min karriär och vill fortsätta rida på den vågen, säger hon.

Som nämnt är den här sommaren speciell. Sverige är vana vid att spela mästerskap i stort sett varje sommar. De senaste åren har det varit OS 2021, EM 2022 och VM 2023. Men efter det misslyckade kvalet blir det inget OS i Paris om några veckor.

ANNONS

– Det är speciellt, vi har ju kvalificerat oss till alla OS tidigare. Det är helt nytt det här. Jag hade mer än gärna velat spela OS, men på något sätt har man bearbetat det under ganska lång tid. Det var nog tuffare när kvalmatcherna spelades och det blev klart. Nu känns det som att jag har landat i det ganska länge.

I stället väntar EM-kval. På fredag möter Sverige Frankrike på bortaplan innan det är dags att möta England inför ett fullsatt Gamla Ullevi nästa vecka. Sverige är tvåa i gruppen och har lika många poäng som England. Den matchen kommer att bli avgörande.

– Det känns bra! Det är ju de två sista kvalmatcherna så det är otroligt viktigt. Vi måste plocka poäng under den här samlingen, säger Fridolina Rolfö.

LÄS MER:Fridolina Rolfö kan utses till världens bästa spelare

LÄS MER:Miljonbonus till landslagsspelaren Fridolina Rolfö

LÄS MER:Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt nominerade till Ballon d’Or

ANNONS