Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hårda kritiken: Nya riktlinjerna gäller inte alla barn och unga

Barn tillåts tävla igen. Dock inte alla barn. Riksidrottsförbundet och Svenska orienteringsförbundet riktar nu hård kritik mot de nya riktlinjerna.
– Återigen åsidosätts idrotter som orientering, segling, löpning, cykel och så vidare, säger Svenska orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson till förbundets hemsida.

I onsdags kom besked från Folkhälsomyndigheten att barn och ungdomar kan börja tävla igen.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten om beskedet.

Beskedet var att de nya riktlinjerna gäller de som är födda 2002 eller senare och att föreningarna kommer få anordna en match eller tävlingsdag utomhus per lag och vecka

LÄS MER: FHM: Barn och ungdomar tillåts spela matcher utomhus

De nya riktlinjerna gäller dock inte alla, bland annat inte orienteringen.

Svenska orienteringsförbundet skriver på sin hemsida:

”Vid uppföljande samtal med RF framkom emellertid att dessa lättnader inte gäller alla barn och unga i landet. Om tävlingsområdet är tillgängligt för allmänheten och inte kan avgränsas gäller regleringarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, vilka i nuläget tillåter högst åtta deltagare i offentliga tillställningar.”

– Återigen åsidosätts idrotter som orientering, segling, löpning, cykel och så vidare. Jag är oerhört besviken, inte minst när orättvisan nu så tydligt drabbar barnen specifikt. Gör om och gör rätt, det är min tydliga uppmaning till dem som sitter på makten, säger Svenska orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson till hemsidan.

LÄS MER: Beslutet: Stora arena-alternativet byggs i Kungsbacka

Orienteringsförbundet riktar hård kritik mot FHM:s nya riktlinjer. Arkivbild. Bild: PETER HOLGERSSON
Orienteringsförbundet riktar hård kritik mot FHM:s nya riktlinjer. Arkivbild. Bild: PETER HOLGERSSON

Kritik även från RF

Maria Krafft Helgesson riktar hård kritik mot hur de här idrotterna hanteras och hur man kommunicerat de nya riktlinjerna.

– Här måste något ha blivit väldigt fel från ansvariga myndigheter. För det första: hur är det ens möjligt att vi skiljer på barn och ungdomar som nu får tävla i vissa idrotter men inte i andra? Och kom inte och säg till mig att smittorisken är större i en skog än på en fotbollsplan! För det andra: hur kan nyhet publiceras där man låter påskina att lättnaden omfattar alla idrottande barn när det inte är sant? Vi som förbund vill alltid vara snabba att informera beslut till våra föreningar och nu hann detta bli direkt vilseledande vilket så klart är mycket olyckligt för alla våra barn och ungdomar som väntar på att få tävla.

LÄS MER: Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson stämmer in i kritiken.

– Det är ju den här idiotin med att det ena systemet går på ordningslagen och det andra på pandemilagen. Det har ju tjatats om det här ganska länge nu, så man kan ju tycka att man borde ha tillåtit eller försökt sig på en regeländring som innebär att tävlingar i guds fria natur inte ska drabbas hårdare än tävlingar som potentiellt kan vara mer smittfarliga, säger han till SVT.

Både Riksidrottsförbundet och Svenska orienteringsförbundet säger att de jobbar hårt för att samma regler ska gälla alla idrottande barn och ungdomar.

– Vi försöker pressa på allt vi kan. Idrottsrörelsen är enig om att det här behöver lösas, säger Eriksson till SVT.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.