Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är fotbollscupen som vill bli större än Gothia i Kungsbacka

Höstcupen i Kullavik växer så det knakar. I fjol hade de 230 lag som spelade fotbollscupen och i år görs den tillsammans med Onsala BK.
– Det hade varit kul om vi kunde bli större än vad Gothia cup är i Kungsbacka, säger Johan Gometz, ordförande i Onsala BK.

LÄS MER: Föreningen förlorar viktigaste inkomstkällan när Gothia cup ställs in

Under hela oktober månad pågår höstcupen, en stor fotbollscup för ungdomar. Kullaviks IF startade upp cupen för 5-6 år sedan och för varje år har den vuxit sig större.

– Det kommer lag ända ner från Laholm upp till Lysekil och även Småland. Vi hoppas få ännu fler lag utifrån. För de yngre finns det många cuper men de äldre kan säkert åka längre för att vara med, säger Jan Pettersson, sportchef Kullavik IF.

Han förklarar att det betyder mycket att Onsala nu går in som samarbetspartner i cupen. Utan samarbetet hade de inte kunnat växa så mycket som de vill göra.

– Vi kommer utöka cupen med två åldersgrupper till. Vi vill växa med 50 procent, det hade varit häftigt att ha ungefär 350 lag i år, säger Roger Löfman, sportchef Onsala BK.

Det krävs mycket planering inför cupen förklarar Therese Brehmer, Kullavik IF, som är med i projektgruppen.
Det krävs mycket planering inför cupen förklarar Therese Brehmer, styrelsemedlem Kullavik IF, som är med i projektgruppen. Bild: Ellinor Svensson

En tävlingscup även för de äldre

Det som också är nytt för i år är att cupen kommer vara till för även äldre spelare, upp till 19 år.

– Så det kommer vara för de allra minsta till juniorer. Det är tråkigt för de äldre glöms oftast bort, det finns inte så många cuper för dem, så det adderar ett värde som inte funnits, säger Jan Pettersson.

LÄS MER: Starka känslor efter FHM:s nya beslut: ”Tillåt all fotboll”

På höstcupen får även lagen testa på att spela nästa års spelform. Spelar man på fem-manna och ska upp till sjumanna nästa år, får de redan känna på det.

– Det har varit väldigt populärt. De flesta vill prova på det som ska komma sen, säger Therese Brehmer, som är styrelsemedlem i Kullavik IF och ansvarade för hela höstcupen 2020.

Tror på spel trots corona

Trots rådande situation med coronapandemin som gjort att flera evenemang och cuper tvingats ställa in så tror ändå föreningarna att höstcupen kommer gå att genomföra.

– Det finns alltid finns en ängslan att behöva ställa in. Men den ligger lite längre fram i höst och förhoppningsvis kommer det att lätta tills dess. Förra året var det den enda cupen som hölls så vi får hoppas det håller, säger Per Eld, klubbchef i Onsala BK.

LÄS MER: Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Förhoppningen framöver är att växa ännu mer och att fler klubbar vill in i samarbetet. Framtidsdrömmen är att kunna ha finalspelen i arenan.

– Vi vill sätta Kungsbacka på kartan. Det hade varit kul om vi kunde bli större än vad Gothia cup är i Kungsbacka. Det finns potentialen här att kunna bli större, säger Johan Gometz.

Per Eld, klubbchef i Onsala BK.
Per Eld, klubbchef i Onsala BK, ser fram emot att genomföra cupen tillsammans med Kullavik IF. Bild: Ellinor Svensson

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.