Golvet är utslitet – spelarna riskerar att skada sig

Bräckans innebandyklubb drabbas hårt av hallbristen i kommunen. Klubben har bara ett herrlag och får träna där det finns plats. Nu är de i Älvsåkershallen, där är golvet utslitet.
– Man kan skada sig här om man har otur, säger Mattias Hallengärd, ordförande i Bräckans IBK.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Bräckans IBK, kommer ursprungligen ifrån Fjärås, men har nu sitt säte i Vallda. Oftast får de halltiderna som blir över efter att alla andra föreningar har fått sina tider. Halltiderna fördelas nämligen efter antalet medlemmar och Bräckans IBK har bara ett herrlag.

– Jag förstår att barn och ungdomar prioriteras, men det blir svårt för oss, säger Mattias Hallengärd.

LÄS MER:Så kommer Björkris etapp två se ut – ett bygge på tio år

Får hjälp av Varla Innebandyklubb

Föreningen startade för fyra år sedan och det har gått bra för laget. Nu spelar Bräckan i division 2, och Innebandyförbundet ställer vissa krav. En del av matcherna ska spelas på vardagarna, och då börja senast 20.00.

Det fungerar inte i Älvsåkershallen, där laget har tid klockan 20.30 på onsdagskvällar.

– Vi har fått dispens att ha helgmatcher istället. Vi har också en god relation med Varla, och får låna Lindälvshallen av dem ibland, vi hade aldrig löst det utan dem, säger Marie Bergén som är lagledare.

LÄS MER:Föreningen som lockat dubbelt så många unga på ett år: ”Knökfullt”

”Det är golvet som är ojämnt”

Men hemmahallen är alltså Älvsåkershallen, med ett extremt utslitet golv. En del av linjerna går knappt att se, domarna har svårt att bedöma om bollen är inne eftersom mållinjen är utsliten.

– Man blir hemmablind, det är faktiskt domarna, tre olika domarpar, som har reagerat på hur det ser ut, säger Marie Bergén.

Ännu allvarligare är att mattan är utsliten och att det på vissa ställen är hål på den, så att underlaget kommit fram. Utöver att det finns en skaderisk så försvårar det spelet.

– Bollen rör sig konstigt, och då byter man boll, för man tror att det är den det är fel på, men det är golvet som är ojämnt, säger Mattias Hallengärd.

LÄS MER:Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

Har kontaktat kommunen om hallen

Föreningen betalar fullpris för att använda hallen, trots att den har uppenbara brister.

– Vi har ju varit hårt drabbade av corona eftersom vi spelat utan publik och vi får inga bidrag eftersom vi inte har någon ungdomsverksamhet, säger Marie Bergén.

Det är inte aktuellt för Bräckan att dra igång ett juniorlag.

– Vi vill inte ta ungdomar från något annat lag. Vi är nöjda med det här herrlaget, med en träning i veckan, säger hon.

Marie Bergén har varit i kontakt med fritidsförvaltningen angående problemet med golvet, men ännu har ingenting hänt.

– Jag vill inte tjata, jag vill hålla en god ton, men nu har många reagerat på hur det ser ut så vi hoppas att något händer snart, säger hon.

LÄS MER:Föräldrar oroliga – barnen kan ha filmats i omklädningsrummet

”Byta golvet under påsklovet”

Peter Gulin, enhetschef på fastighetsförvaltningen i kommunen, säger att de är medvetna om att Älvsåkershallen sjunger på sista versen.

– Det ligger i planen att byta golvet inklusive ny linjering under påsklovet eftersom vi vet att golvet och linjerna är utslitna. Det kommer ta en till två veckor att byta ut och därför gör vi det under lovet för att påverka skolan minimalt, säger han.

Det finns underhållsplaner för alla typer av fastigheter som kommunen ansvarar över och där ingår även idrottshallar. Utöver det kontrolleras golven kontinuerligt och det utförs årliga besiktningar på golven. Besiktningen från 2021 visar inte på några anmärkningar enligt Peter Gulin.

– Grunden är att man följer planen, men ibland om något är riktigt slitet i förtid kan vi revidera vår plan. Golvet är i bortre delen av sin livstid. Det är dåligt nu, därför byter vi det nu, säger Peter Gulin

LÄS MER:Snart börjar bygget av Kungsbackas nya jätteskola – plats för 660 elever

Inte några felanmälningar om hål i golvet

Just att det är slitet och att linjerna saknas har fastighetsförvaltningen fått till sig men att det ska vara hål i golvet och en risk att personer skadar sig känner inte Peter Gulin igen.

– Det är i så fall inte betong som syns, golvet ligger på en träkonstruktion. Men det är ingen information som har gått till oss, vi har inte fått in några felanmälningar på det men de hål som nu uppdagats kommer att lagas snarast.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS