Golfen en växande pandemisport

Kungsbacka Golfklubb har öppnat upp för säsongen och det märks att många vill komma ut i det fina vårvädret.
– Det är en stor andel som hittat tillbaka men också nya spelare som hittat golfen under pandemin, säger klubbchefen Håkan Emqvist.

ANNONS

Under året som gått har golfen varit förskonad från pandemin – medan många andra sporter inte kunnat hålla träningar och tappat medlemmar, så har golfen vuxit.

– Det har varit en boom under pandemin. Det är en perfekt pandemisport, man är utomhus och det går verkligen att hålla avstånd, säger Håkan Emqvist.

Klubben ökade med 30 procent mer spel förra året. Man det var ingen stor medlemsökning utan det var spelandet som ökade, vilket kan ses även nationellt.

– Det är svårt att hitta en mer coronasäker sport. Men det har man sett med många utomhussporter, som också ökat kraftigt under pandemin.

Man i svart jacka går med sin golfbag
Långsiktigt miljöarbete. Klubben vann Svenska Golfförbundets natur- och miljöpris med motiveringen: ett långsiktigt arbete som skapat en grön tråd som genomsyrar hela verksamheten. Bild: Ellinor Svensson

Prisade för hållbart miljöarbete

Förra veckan vann klubben Svenska Golfförbundets natur- och miljöpris, ett nationellt pris för ett hållbart miljöarbete. Det är det andra miljöpriset klubben vunnit för 2020. Håkan Emqvist förklarar att det här arbetssättet, att tänka hållbart och miljövänligt, har man jobbat med under en längre tid.

– Bland annat mäter man vattenkvalitén, det ska inte vara någon övergödning och det ska vara en giftfri miljö.

LÄS MER:Idrottshallar öppnar upp för fler träningsmöjligheter

Han säger att det fanns en tid där golfbanor sågs som miljöbovar, och det ligger en viss sanning i det, men synen på miljön har blivit mer central bland golfklubbarna de senaste 15-20 åren.

– Det ska inte vara en kontrast till naturen, utan den ska spelas i den miljön som naturen ger. Vi ligger ju mellan två naturreservat, Hördalen och Vallda Sandö, vilket är fantastiska miljöer som spelar en viktig roll för oss att bevara. Det ska vara mer som en naturupplevelse, säger Håkan Emqvist.

Man med golfklubba på golfbana med sol i rygg.
Håkan Emqvist, klubbchef på Kungsbacka Golfklubb, gillar närheten till naturen. Bild: Ellinor Svensson

Fokus miljö och nu jämställdhet

Han blev klubbchef här i juni förra året och är i grunden är utbildad vatten- och miljöinjengör och brinner för natur- och miljöfrågor.

– Det är bra att jag har den bakgrunden jag har men jag tar inte åt mig av äran. Utan det är miljökommittén och övrig personals arbete som lett oss hit.

LÄS MER:Hallands bäste i Vasaloppet – en 20-åring från Hede

Håkan förälskade sig i golfen eftersom han tycker det är en perfekt kombination av miljö och tävling.

– Jag är en tävlingsmänniska och tycker om att vara i naturen så golf passade mig bra. Jag är ganska extrovert men här kan jag gå in i min egen bubbla och får mental återhämtning. Sen är naturen väldigt viktig, säger Håkan Emqvist.

Klubbchefens tips för en grönare gräsmatta:

  • Lufta gräsmattan med spett, vertikalskär för att dött material i botten annars lägger sig och då får inte rötterna syre.
  • Jordförbättra gräsmattan. Sand gör att gräset får längre rötter.
  • Klipp gärna gräset minst en gång i veckan, gärna två gånger.
  • Sol är en viktig faktor för att gräset ska få en grön fin färg och vattna under torra perioder.

Trots ökningen av golfsugna på klubben och förskoningen från pandemin så finns det andra utmaningar som klubben nu ska fokusera på.

– Det spelas ju nästan dygnet runt nu när de ljusa tiderna kommer och vi har sett att fler juniorer söker sig hit. Men vi jobbar just nu med jämställdhetsfrågan, där vårt mål är 50/50 – att få fler unga tjejer och kvinnor som vill spela. Att skapa en miljö som är till för alla.

LÄS MER:Aranäs open: ”Som det ser ut nu blir det inget”

ANNONS