Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förlust för Aranäs i bortamatchen mot OV Helsingborg men bibehållen serieledning över tvåan Kärra med ett plusmål. Foto: Bobbo Lauhage Bild: Bobbo Lauhage
Förlust för Aranäs i bortamatchen mot OV Helsingborg men bibehållen serieledning över tvåan Kärra med ett plusmål. Foto: Bobbo Lauhage Bild: Bobbo Lauhage

”Gäller att älska att vara favorit”

Inför den sista omgången i damallsvenskan i handboll har ettan Aranäs och tvåan Kärra samma antal poäng, men Aranäs leder tabellen med ett plusmål.
– Det gäller att älska att vara favorit och att älska att alla vill slå en, säger Magnus Ferdinansson.

När lagets huvudtränare ska summera lördagseftermiddagens bortaförlust i Idrottens hus mot OV Helsingsborg med 24–29 inleder han med att säga att ”vi var inte riktigt påslagna”.

– Vi kommer till fina lägen men bränner dem. Bakåt blir vi passiva eller rusar på fel spelare, säger han.

– Vi gör saker som vi normalt sett inte brukar göra och sätter oss i dumma situationer.

Älska favoritskapet

Inför lördagens matcher ledde Aranäs serien två poäng före serietvåan Kärra där ettan går direkt upp i SHE medan tvåan får kvala.

– Vi vet att matcherna handlar om mycket. Det gäller att älska att vara favorit och att älska att alla vill slå en, säger Ferdinansson.

Som man säger på engelska: ”rise to the occasion”.

– Precis, precis! OV gör en bra match idag, vi ska inte ta ifrån dem det, men samtidigt kan vi lite bättre än det vi gjorde i första halvlek. Vi fick ändå avsluta fint.

Gjorde ett ryck

Efter en jämn inledning på den första halvleken gjorde OV ett målmässigt ryck från 6–5 till 13–5.

– Där var vi inte riktigt kliniska i det vi gjorde. Vi missade framåt med lite för segt anfallsspel – för mycket av alibisatsningar och för mycket sidledspassningar – plus att det är lite ängslig bakåt, säger Ferdinandsson.

– Vi hamnar också i man-man-situationer där ofta brukar gå vinnande ur sådana strider. Men det gör vi inte idag, säger han.

– Det blir lite stressat. Då försöker man hitta någon ”quick fix” där man rusar på en spelare för att hitta en möjlighet, men vi blir istället straffade för det.

Åtgärder i andra halvlek

Om Aranäs gjorde en sämre första halvlek och låg under med 10–16, så gjorde man en bättre andra som dito man vann med 14–13.

I mitten av halvleken hade laget ett flow med fem raka baljor som kunde blivit sex om inte Alexandra Lundström bommat en straff...

– Vi spelar 7-6 framåt och gör dubbelpunkt under sista kvarten. Det blir effekt av det och vi kommer igång. Men uppförsbacken var för lång, säger han.

Avgörs i sista omgången

Konkurrenten Kärra vann sin bortamatch mot Guif med 29–24.

Resultatet innebär att Aranäs behåller serieledningen men med minsta möjliga marginal: en boll upp!

Kommande söndag avslutar Kärra borta mot Kroppskultur medan Aranäs hemma tar emot Tyresö.

Hur kommer ni att träna i veckan?

– Måndag, tisdag, torsdag och lördag och så match söndag.