Göteborgsvarvet ställs in – igen

Med bara två och en halv vecka kvar till Göteborgsvarvet kommer chockbeskedet: Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ställs loppet den 11 september in.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Under tisdagen kunde GP berätta att Göteborgsvarvet fortfarande inte fått de nödvändiga tillstånden för att arrangera Göteborgsvarvet. Frågorna kring hur uppemot 40 000 löpare ska kunna samlas – utan att trängas – har enligt Länsstyrelsen och polisen ännu inte besvarats på ett tillfredsställande sätt.

LÄS MER:Vännerna simmade genom Vidöstern tillsammans – två vändor

Samtidigt larmar vården om att covidsmittan åter ökar i Sverige, och regeringen har tidigare slagit fast att det ännu inte är aktuellt att ytterligare lätta på restriktionerna. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uttryckte nyligen stor oro inför Varvet när han sa:

– Vi har ju slappnat av lite allmänt vad gäller pandemin, men vi ser nu hur smittotalen stiger igen och det kan ta fart ganska snabbt igen. För det är trots allt många som inte är vaccinerade. När många människor samlas är det lätt att man glömmer bort de här sakerna, och det är absolut min oro.

ANNONS

”Oerhört dramatiskt för förbundet”

Allt detta göra att ledningen för Göteborgsvarvet nu väljer att stoppa loppet, enligt uppgifter till GP. Göteborgsvarvet ställdes in även 2020, och i år sköts det upp från maj till september – en åtgärd som man trodde skulle räcka eftersom vaccineringen kom igång i våras. Men bedömningen med bara drygt två veckor kvar till loppet är nu att det inte går att genomföra alls.

LÄS MER:Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

Göteborgs friidrottsförbund arrangerar Varvet, som omsätter mångmiljonbelopp, och sa i en intervju i tisdagens tidning att ett inställt lopp kommer att bli en mycket tung ekonomisk smäll för förbundet.

– Den tanken är svindlande att fundera på. Om vi skulle behöver ställa in hamnar vi i ett helt nytt läge. Det är oerhört dramatiskt för Göteborgs friidrottsförbund. Det är svårt i dag att helt överblicka konsekvenserna, sa Martin Bergman.

”Sätter käppar i hjulet”

Omkring 35 000 löpare var anmälda till årets Göteborgsvarv. Beslutet om att ställa in gäller även övriga lopp under Höstveckan 2021.

GP har sökt Martin Bergman samt Göteborgs friidrottsförbunds ordförande Jahja Zeqiraj.

I ett pressmeddelande från Göteborgsvarvet säger Jahja Zeqiraj följande:

– Det är oerhört tungt för oss arrangörer, för alla deltagarna, funktionärerna och Göteborg som stad att vi inte kan genomföra Göteborgsvarvet i dess ursprungliga format. Den ökade smittspridningen i regionen sätter tyvärr käppar i hjulet för ett fysiskt genomförande, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Ny revisionsrapport visar att Vardaga har svåra brister i samtliga äldreboenden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS