Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Full rulle när modiga nybörjare testar skejta på sommarlovet

20 barn och unga testar att skejta under sommarlovet. Det är första gången kommunen anordnar skejtskola under sommaren och trycket var högt.
– Vi fick in tio anmälningar per dag. Det blev först till kvarn men också så det blev jämt mellan killar och tjejer, säger ungdomskonsulenten Mirja Brillman.

På den nya skejtparken vid Kungsbacka simhall är det full rulle under torsdagen. Det är fler barn än vanligt eftersom skejtskolan är där och testar parken.

Under hela veckan har 20 barn och unga nybörjare fått lära sig att skejta. Doha Al Horani, tio år, tycker det är roligt att lära sig nya saker.

– Jag har lärt mig att droppa, det är när man står på rampen och balanserar och sen åker ner. Det lärde jag mig på två dagar. Sen har jag lärt mig rock to fakie, det är när man kör med ett hjul upp på rampen och sen ner igen. Det lärde jag mig på en dag, säger hon.

”Roligt att hitta på något på sommarlovet”

Filip Liljesand är också tio år och har också lärt sig att droppa. Barnen lär sig fort och nöter gång på gång för att det ska sitta. Farouq Salam, elva år, testade att åka longboard för ett år sedan hemma, men är nu här på skejtskolan för att köra på riktigt.

– Det är roligt att hitta på något på sommarlovet och det kul att lära sig något nytt, säger Farouq Salam.

LÄS MER: Här får familjer testa på olika sporter tillsammans

Farouq Salam, elva år, tävlar mot skejtläraren Patrick Saaby.
Farouq Salam, elva år, tävlar mot skejtläraren Patrick Saaby. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Hjulet fastnade i ett brunnslock – Sebastian slog båda axlarna ur led

Henning Granath, 13 år, vill lära sig att droppa men det är svårt. Han har fått ett skrapsår på knät efter sitt senaste försök.

– Men det hör lite till, åka skateboard och skrapsår är 1+1=2. Ibland är det lite läskigt när man ska testa nya saker, säger Henning Granath.

Hittar nya vänner genom skejtandet

Sommarvädret är i sitt esse, ena stunden skiner solen, andra stunden regnar det och blåser nästan storm. Ungdomskonsulenterna Mirja Brillman och Patrick Saaby frågar barnen om de vill köra en tävling.

– Den som vinner får godis, säger Mirja Brillman och plockar med sig två uppblåsbara pooler.

Barnen är inte sena att hänga på. De ska tävla en mot en och hålla upp poolen och med vindens hjälp få fart på skateboarden. Alla skrattar när vinden helt plötsligt slutar och Mirja Brillman och Patrick Saaby får hjälpa till att putta.

– Det är väldigt roligt att se dem testa olika saker och utvecklas. Det som är fint med skateboard är att alla samlas, oavsett samhällsskikt och bakgrund, så kan alla skejta. Och här möts nybörjarna genom skateboarden och man träffar nya vänner, säger Mirja Brillman.

LÄS MER: Intresset för parkour har vuxit kraftigt i Kungsbacka under pandemin

Simon Liljesand, tolv år, brukar köra kickbike, men har testat skateboard nu i tre dagar. Här gör han en rock to fakie, åker upp på rampen med ena hjulet och sedan ner igen.
Simon Liljesand, tolv år, brukar köra kickbike, men har testat skateboard nu i tre dagar. Här gör han en rock to fakie, åker upp på rampen med ena hjulet och sedan ner igen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Adrenalinet pumpar på BMX-banan under sommarskolan

Väldigt högt tryck på anmälningar

I veckan har de varit i Kobacka skatehall. De brukar ha skejtskola för nybörjare under loven men det är första gången de har skejtskola under sommaren. Trycket blev så stort att de blev tvungna att tacka nej till många.

– Vi fick jättemånga anmälningar per dag. Vi hade kunnat ta in hur många som helst. Men 20 stycken är en bra gräns och vi har inte tillräckligt skateboards att låna ut om vi skulle vara fler.

Det är ungefär hälften killar och hälften tjejer på skejtskolan.

– Det brukar vara högt tryck på platserna till skejtskola på loven och det var samma nu under sommaren. Vi fick ta först till kvarn men vi försökte också blanda så det blev jämn fördelning mellan killar och tjejer, säger Mirja Brillman.

LÄS MER: Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

Kommer fortsätta skejta efter sommarskolan

Nästa vecka kommer Kobacka skatehall anordna ett rampbyggarläger, där de etablerade skateboardåkarna får bygga så kallade ”flyouts”.

– Det är som en lite mindre ramp, den ska gå att få in i bilen sen för de får med sig ramperna hem. Det är för att vi ville ge hemmaåkarna någon aktivitet, det finns inte så mycket aktiviteter för de etablerade åkarna.

Trots att det är första veckan Doha Al Horani testar att åka skateboard vågar hon testa nya tricks. Och på frågan om hon kommer fortsätta skejta efter sommarskolan svarar hon utan att tveka.

– Ja, såklart.

LÄS MER: Deras annorlunda sommarjobb: Driva eget företag

Doha Al Horani, tio år, har testat skejta några dagar och vågar redan köra i den stora bowlen.
Doha Al Horani, tio år, har testat skejta några dagar och vågar redan köra i den stora bowlen. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.