Frillesås bandys roliga Norgehistoria – Fremstad ska växa i FBK

Mellan Norge och Sverige är det nära. Bandymässigt skiljer sig en världsdel. Markus Fremstad, 20, har tagit det stora klivet från Stabaek Oslo till Frillesås Bandyklubb.
– Allt är mycket mer professionellt här, säger gutten.

ANNONS
|

Hemmaplan har varit Stabekkbanen, eller Plassen som den kallas, i Bæreums kommun utanför Oslo. En vanlig match kommer det runt 100 och kollar på.

LÄS MER:Förbundskapten tar över som tränare i Frillesås: ”På väg mot något stort”

Ny hemmaplan för Markus Fremstad blir nu Sjöaremossen i skogarna utanför Frillesås. Dit beger sig ungefär 700 personer när det är match i elitserien.

Skillnad på allt mellan Norge och Sverige

– Det är egentligen skillnad på allt när det gäller bandy i Norge och Sverige. Allt från lagbyggande till spelsätt är mer professionellt i Sverige, säger Markus Fremstad.

Som ung var Markus Fremstad på sommarbandyskola i Vänersborg. Det var då Jesper Larsson, Frillesås nye tränare, fick upp ögonen för den norska talangen, som nyligen blev uttagen i Norges VM-trupp.

ANNONS

– Jag har pratat en del med Jesper och nu ville jag ta ett steg uppåt och satsa mer på bandyn. Frillesås passar väldigt bra i det hänseendet.

LÄS MER:Han är Frillesås viktigaste spelare – just nu

I Norge är bandyn en hobby. I Frillesås går det att utvecklas rejält även om det krävs att man arbetar vid sidan av. Markus Fremstad kommer att jobba på ett lager när han inte tränar eller spelar.

Gör snart sin första träning

Markus Fremstad gör sin första träning med Frillesås om några dagar.

– Jag har blivit väldigt gott mottagen och har pratat med Mattias (Johansson, spelande assisterande tränare). Inramningen är ju fantastisk med en arena mitt ute i skogen, säger Markus Fremstad.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Socialt är jag en trevlig kille som är lätt att ha att göra med. Det brukar inte bli något krångel och diskussioner. Sportsligt på isen kommer jag att kunna bidra med bra fart.

LÄS MER:Frillesås tränare sammanfattar säsongen: ”Ganska surt om du frågar mig”

Under helgen bor han och föräldrarna på Hotell Halland i Kungsbacka. Sedan flyttar Markus till egen lägenhet, alldeles vid havet, i Frillesås.

Känner ingen just nu

– Det blir ovant att bo själv och i ett annat land. Men det kommer att bli fint. Just nu känner jag ingen människa här, vilket blir en utmaning. Men när jag börjar träna och jobba kommer sådant att falla på plats. Då kommer jag säkert att få kompisar, säger Markus Fremstad.

ANNONS

Mamma Kristin berättar att bandyspel i Sverige har varit sonens stora dröm under en lång tid.

Tanken var att Markus skulle ha anslutit till truppen tidigare, men covid-19 och de hårda inresebestämmelserna mellan grannländerna satte stopp för det.

Möter Edsbyn i premiären

— Jag hade velat träna med Frillesås under sommaren, men då var jag tvungen att sitta i karantän på vägen hem igen och det var för problematiskt.

I år siktar Frillesås på slutspel. Kanske svårt för dig att bedöma, men hur ser du på det?

– Det är alltid bra att sätta ett högre mål och jag tror inte det är alls omöjligt att nå dit.

Har du sett Frillesås?

– Ja, lite på slutet och det var imponerande att de lyckades spela jämnt mot Edsbyn och andra topplag, säger Markus Fremstad.

Slår ni i Edsbyn i premiären?

– Jag vill ju säga att vi gör det, men vi får väl vänta och se.

Truppen är lite bredare i år. Hur ser du på det?

– Det är så klart alltid bra att ha fler spelare att välja mellan. Det blir mer krig om platserna och det blir bättre träningar.

Du sänker medelåldern en del. Vad tycker du om det?

ANNONS

– Det är bra med en blandning som vi har, många yngre och äldre som alla har något att bidraga med. De unga spelarna gjorde det bra i Frillesås ifjol, säger Markus Fremstad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS