Efter sommarens OS-silver kan svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö från Kungsbacka vinna prestigefyllda Jerringpriset. Bild från finalmatchen som Kanada vann efter straffläggning.
Efter sommarens OS-silver kan svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö från Kungsbacka vinna prestigefyllda Jerringpriset. Bild från finalmatchen som Kanada vann efter straffläggning. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

Fridolina Rolfö kan vinna Jerringpriset: ”Superroligt”

Efter sommarens OS-bragd har Fridolina Rolfö från Kungsbacka och svenska damlandslaget chans att vinna det prestigefyllda Jerringpriset.

ANNONS
|

På onsdagsmorgonen stod det klart vilka finalisterna till att vinna Radiosportens Jerringpris är. Efter en omröstning har tretton kandidater nu blivit åtta.

– Det är nästan alltid en jämn och spännande kamp om vem som ska undvika att slås ut, det var det även i år, men nu har svenska folket gett sina röster om vilka åtta som de tycker ska gå vidare till nästa omgång, säger Radiosportens chef Markus Boger i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Rolfös lobb avgjorde semifinalen mot Australien

Bland de åtta finalisterna finns svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö från Kungsbacka, som i somras tog silver vid OS i Tokyo.

Vad skulle det betyda om ni vann priset?

ANNONS

– Det hade varit superroligt för oss men också ett lyft för damfotbollen att vi berör. Det skulle visa framtida flickor som spelar fotboll att det är möjligt att spela mästerskap och ta sig så långt som vi gjorde, säger Fridolina Rolfö till Kungsbacka-Posten.

Föll mot Kanada i finalen

I OS-finalen fick de svenska damerna se sig besegrade av Kanada, i en match som till slut gick till straffläggning. Och att man inte lyckades knipa det så eftertraktade OS-guldet blev en besvikelse.

– Direkt efter var det otroligt tufft, vi hade förstås velat ta det hela vägen. Vi var ju där för att vinna guldet och det ligger fortfarande lite besvikelse kvar när man ser hur vi spelade i mästerskapet och hur bra vi gjorde alla matcher.

Började i IFK Fjärås

Fridolina Rolfö började spela fotboll i IFK Fjärås. Hon har även spelat i Kungsbackaklubben Tölö IF. 2011 inledde hon sin seniorkarriär i allsvenska Mölndalsklubben Jitex BK där hon blev kvar till 2014 då hon gick till Linköpings FC. Under åren 2017-2021 spelade Rolfö i den tyska högstadivisionen Frauen-Bundesliga, först för FC Bayern München och senare för Vfl Wolfsburg. På sin meritlista har Rolfö bland annat även två OS-silver och ett VM-brons.

LÄS MER:Här tränas nästa Fridolina Rolfö-stjärna – tillbaks på planen där allt började

Trivs i sin nya hemstad

Sedan i somras bor Fridolina Rolfö i spanska staden Barcelona där hon spelar för för internationella toppklubben FC Barcelona.

ANNONS

– Jag trivs väldigt bra i stan. Det är härliga människor och skönt väder. Och klubben är väldigt professionell, jag får alla förutsättningar jag behöver. Det är ett väldigt bra lag som presterar på väldigt hög nivå för tillfället, och det är roligt att vara en del av det här laget, säger hon.

LÄS MER:Lars-Inge Rolfö har följt dottern hela hennes karriär

Vem som till slut vinner Jerringpriset avgörs av svenska folket som får rösta fram sin favorit. Priset delas ut på Idrottsgalan den 17 januari.

Finalisterna till Jerringpriset

Tove Alexandersson, orientering – fem VM-guld

Damlandslaget, fotboll – OS-silver

Armand Duplantis, friidrott – OS-guld

Hopplandslaget, ridsport – OS-guld

Philip Jönsson, skytte parasport – guld i Paralympics

Nils van der Poel, skridsko – två VM-guld

Daniel Ståhl, friidrott – OS-guld

Jonna Sundling, skidor – två VM-guld

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS