Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Från balett till världseliten i höjdhopp

Utvecklingen för 16-åriga höjdhopparen Ingrid Ronge har gått i rasande fart.
I somras hoppade hon 181 centimeter, rakt in i världstoppen. Trots sin unga ålder tävlar hon redan mot de stora höjdhoppsnamnen.
– Det känns helt sjukt, det har gått så himla snabbt. Jag kan knappt förstå det själv, säger hon.

Ingrid Ronge kom nyligen hem från SM i Borås och det är dags för träning, här där allting började, i IF Rigors klubbkläder på Tingbergsvallen. När hon var åtta år började hon med friidrott och testade på allt. Men det har inte alltid varit självklart att det var höjdhopp som hon skulle satsa på.

– I hela mitt liv har jag tränat balett och jag gick på Svenska balettskolan, ända fram tills för ett år sen, när jag började gymnasiet, berättar Ingrid Ronge.

Skolgången på Svenska balettskolan var intensiv med skola och dans måndag till lördag. Det var bara på söndagarna som hon hann träna friidrott.

– Jag sökte in till flera dansgymnasier men jag var ganska trött på det och visste inte om det var det jag ville göra. Men baletten har gett mig mycket bland annat vigheten, vilket hjälper mig när jag hoppar.

LÄS MER: Unga hopptalangen tog silver i NM – nu väntar högre mål

Tidig talang

Mamma Paula Ronge, berättar att de tidigt upptäckte att Ingrid hade fallenhet för höjdhopp, redan som tioåring hoppade hon högre än alla andra.

– Hon har alltid haft tekniken och hon har väldigt bra kroppskontroll, det har hon fått från dansen, säger Paula Ronge.

Hon har själv tävlat på elitnivå i längdhopp och hon tycker det är roligt att följa Ingrid i hennes utveckling.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med på resan. Sen är jag mer nervös av att stå på sidan och kolla på än när jag själv tävlade, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Kungsbackakillarna nöjda med sin insats under mästerskapen

Ingrid Ronge

Ålder: 16 år. Läser andra året på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

Bor: I Anneberg med mamma Paula, pappa Carl-Henrik, storasystern Lovisa och katten Apollon.

Intressen: Vara med kompisar. Är även balettlärare för barn i Mölndal.

Personbästa: 181 centimeter (JEM i Tallinn och SM i Borås, 2021).

Världsrankning: 13:onde plats i 17-årsklassen. 43:e plats i 19-årsklassen.

LÄS MER: Lars-Inge Rolfö har följt dottern hela hennes karriär

Slagit sitt personbästa med 12 centimeter

Om Ingrid Ronge hade fått frågan om hon trodde hon skulle vara där hon är i dag för ett halvår sedan hade hon inte trott det själv. Innan säsongens tävlingar drog igång låg hennes personbästa på 169 centimeter. Målet var att i slutet av sommaren ha hoppat 176.

– Det slog jag redan första tävlingen. Då satte vi ett nytt mål att hoppa 180 och det slog jag redan andra tävlingen. Det känns lite sjukt att det har gått så snabbt. Men det visar att den hårda träningen jag lagt ner gett resultat, säger Ingrid Ronge och skrattar.

Träningen under året har stundtals varit tung, med utomhusträning oavsett väder, men det har gjort henne starkare. En som hjälpt henne mycket är tränaren Jan From, en före detta höjdhoppare, som av en slump hamnade på en av IF Rigors träningar för två år sedan.

– Jag bor i Vallda och ville träna höjdhopp på senare år och så visade det sig att föreningen behövde någon som kunde träna ungdomarna i höjdhopp, säger Jan From.

LÄS MER: Guld i ponny-SM till Kungsbackabon Julia Cissig

Slog 36-åriga klubbrekordet

Det visade sig att han kom i rättan tid. Då stod Ingrid i valet och kvalet att byta klubb för att kunna utvecklas på högre nivå.

– Ingrid har utvecklats väldigt mycket under det här året, det är fantastiskt att se. Nu handlar det mer om att hålla tillbaka lite, det är bättre att träna för lite än för mycket. Och det absolut viktigaste är att hon ska ha roligt.

När Jan From kom till IF Rigor kunde Ingrid fortsätta i föreningen där hon trivs som allra bäst.

– Jan har hjälpt mig jättemycket. Vi är en väldigt liten klubb och vi har inte de stora tränarna men det är här jag vill vara. Träningen blir mer personlig med mycket fokus på mig själv. Vi har en bra juniorgrupp där alla känner varandra och det är också väldigt bra för den psykiska utvecklingen, säger Ingrid Ronge.

När hon hoppade 176 centimeter slog hon det 36 år gamla klubbrekordet.

– Efter det har jag slagit mina egna rekord. Det var väldigt fint för då kom Martina Hansson som hade det förra rekordet till träningen med blommor. Det kändes nästan som jag slagit världsrekord.

LÄS MER: 13-åriga Allie Nordmark tog SM-guld för andra gången

Ingrid Ronge och idolen Sofie Skoog, som hon numera möter på tävlingar. Bild: Privat
Ingrid Ronge och idolen Sofie Skoog, som hon numera möter på tävlingar. Bild: Privat

LÄS MER: Här tränas nästa Fridolina Rolfö-stjärna – tillbaks på planen där allt började

Tävlar nu mot sina stora idoler

På fem av nio tävlingar hittills i säsongen har hon stått högst upp på pallplatsen. För några veckor sen tog hon sitt första USM-guld. Under Junior-EM i Tallinn, i landslagskläder, kom hon på en trettonde plats och för en vecka sedan, under hennes första senior-SM hoppade hon 181 centimeter och hamnade på en fjärde plats. De som hamnade på pallplatsen är stora idoler; Erika Kinsey, Bianca Salming och Sofie Skoog.

– Det känns sjukt när jag tänker på det. För fem år sedan träffade jag Sofie Skoog och tog en bild med henne och nu värmer vi upp bredvid varandra. Men det är bara kul och coolt att få tävla mot dem.

LÄS MER: Emil Holm klar för Serie A-klubben Spezia

”Inte sätta för hög press på mig själv”

I helgen är det dags för ytterligare en tävling, Ungdomsfinnkampen på Stockholms stadion, där Ingrid Ronge är en av två utvalda från Sverige. Hon beskriver sig själv som en riktig tävlingsmänniska men hon försöker ha en sund syn på sin utveckling och inte ställa för höga krav på sig själv.

– Det finns en stor skaderisk när man är såpass ung. Det är ingen idé att vara bäst nu. Jag kan lika gärna vara bäst när jag är 25 eller 30 år, jag försöker att inte sätta för hög press på mig själv. Men det är klart man blir besviken när det inte går som man tänkt sig, säger hon och fortsätter:

– Men nu har jag fått in den där känslan när jag hoppar och kan känna om det är ett bra hopp. Ibland är det konstigt när man ser ribban och tänker; hoppade jag verkligen så högt? När jag hoppade 181 kändes det verkligen så, det är lite coolt ändå.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.