För första gången: Gemensam träning för Kungsbackas judoklubbar

I Kungsbacka sporthall har judon hittat hem. Och i förlängningen kan lokalen bli starten för ett kampsportcenter i Kungsbacka.

ANNONS
|

– Mate!

Det japanska ordet för att avbryta kampen ljuder genom dojon. Judokas i blandade åldrar från Kungsbackas båda judoklubbar – Aktiv och Kungsbacka – premiärtränar i nya Kungsbacka sporthall. Det är första gången i lokalen och första gången som klubbarna tränar tillsammans – någonsin.

– Det känns jätteroligt. Man möter nya personer och det är mycket nya saker, säger 16-årige Adam Hallén från Kungsbacka JK som bland annat tagit silver och brons i SM och som var på väg att representera Sverige i NM när coronapandemin satte stopp för allt tävlande och till viss del även träningen.

För att förklara hur det ändå gått att träna kampsport på smittsäkert avstånd visar Nellie Ernst och William Brantebäck hur det kunde se ut under träningar innan ungdomar åter tilläts träna.

ANNONS

Med hjälp av en gummisnodd som William håller i kan Nellie ändå träna kast och rörelser även om det förstås inte blir som att träna med en riktig person.

– Det funkar också, säger Nellie Ernst, 17, och förklarar hur mycket fräschare den nya hallen är jämfört med den tidigare.

– Och här finns omklädningsrum. Det hade vi inte förut, säger William Brantebäck, 15.

Tidigare huserade klubbarna i den gamla simhallen men sedan den revs har de i ett år försökt ha träningar för unga i Omsorgens hus.

– När pandemin slog till blev det kaos. I våras körde vi mycket utomhus och efter sommaren tränade vi med de yngre enligt förbundets regler, men det här är ju fantastiskt, säger Johan Johansson, ordförande i JK Aktiv och blickar runt i lokalen.

Den består av två mattor med möjlighet att framöver kunna arrangera tävlingar. Lokalen går att dela av med en vikvägg så att klubbarna kan ha varsin del till träning, men den här måndagen är den gemensam.

– Dojon gör det möjligt med ett helt annat samarbete än som varit möjligt tidigare. Bland annat kommer vi i Aktiv att ha ett samarbete med Kungsbacka Ju-jutsu, fortsätter Johan Johansson.

Även Kungsbacka karateklubb och Kungsbacka taekwondo kommer att ha tider i dojon – åtminstone under den tid som Tingbergshallen kommer att användas som vaccinationscentral mot covid-19.

ANNONS

– Nu blir det ett pussel för att få ihop schemaläggningen. Skolan (Engelska) kommer kunna vara här på dagarna och vi på kvällar och helgerna, säger Bengt Andersson, ordförande i Kungsbacka JK sedan starten 1973.

– De som varit här och tittat har verkligen gillat vad de sett. Det här är en mötesplats som kommer erbjuda rörelseglädje många timmar i veckan, säger Anette Alsterå, föreningsutvecklare hos kultur och fritid i Kungsbacka.

Kan det bli så att alla kampsportklubbar samlas här?

– Det går definitivt att samarbeta här, svarar Alsterå.

På mattorna pågår träningen för fullt. Ledare från båda klubbarna delar in ungdomar på den ena mattan och de yngre på den andra. De äldre är mer vana att träna och tävla med andra än närmaste kompisarna så motståndarna byts ut konstant mellan olika övningar.

Hos de yngre blir valet, vilket känns rätt förståeligt, att man ändå tränar med någon man känner. Så är det exempelvis för Alex Rosén, 8, och John Hammarström, 9. Båda har hållit på med judo i ett år och tränar hos Kungsbacka JK. De varvar leenden och skratt under hela tiden som övningarna pågår.

– Det roligaste är att brottas och få ner sin kompis, säger Alex Rosén.

ANNONS

– Det tycker jag också, säger John Hammarström.

– Mate, säger tränarna utan att behöva ropa. Alla judokas släpper sin partner, ställer upp med en ny och är sedan redo för nästa övning.

Martin Björklund

martin.bjorklund@kungsbackaposten.se

ANNONS