Flera generationer av bandy skapar magi på Sjöaremossen

På Sjöaremossen samlas stora som små runt sitt stora intresse, bandy. Och det krävs många ideella krafter för att ordna matcher utomhus på elitnivå. För familjen Andreasson har bandyn gått i generationer.
– Jag växte upp i en bandyfamilj och alla tre barnen spelar i klubben nu, säger Caroline Andreasson, från Frillesås.

ANNONS
LocationFrillesås, Väröbacka||

När man kör mot Sjöaremossens isbana en kväll i december är det länge mörkt på en smal väg. Men den sista biten lyser marschaller upp längs vägen tills ljuset öppnar upp sig helt och man är framme vid isbanan. Den byggdes 1979 och entrén som varit med sen starten välkomnar publiken in i sin charm. Röken från isen, elden och lamporna ger en stämningsfull atmosfär på utomhusbanan

LÄS MER:Lyckad metod för att få spelbar is: ”Andra lagen hatar att komma hit”

Alla tre barnen spelar bandy i klubben

Matchen mot Västerås skulle varit förra veckan, men på grund av coronasymtom blev den uppskjuten till 22 december. Trots att det bara var två dagar innan jul var det många som kom och hejade på hemmalaget. Familjen Andreasson som bor i Frillesås hade redan hunnit fixa med julstressen.

ANNONS

– Det bästa är att se matcher. När de gör mål och när de vinner, säger Hugo Andreasson.

Lillasyster Hanna håller med.

– Jag tycker om Sjöaremossen, när de gör mål. Då kommer det sånger och musik, säger hon.

LÄS MER:Ställer in matchen på grund av vädersmockan: ”Inte schysst mot någon”

”Växte upp i en bandyfamilj”

Alla tre syskonen spelar bandy och mamma Caroline och pappa Markus är ledare.

– Jag tycker om att åka snabbt på isen. Och jag tycker om att göra mål, jag brukar göra många mål, säger Hanna Andreasson och skrattar.

– Jag växte upp i en bandyfamilj så jag har varit här mycket. Det är väldigt mysigt och det är en annan känsla att vara utomhus än när det är i en hall, säger Caroline Andreasson.

LÄS MER:Fredrik Brandin och Fredrik Johansson målskyttar när Frillesås förlorade

”Känner oss hemma här”

Kristin och William Fremstad är här för att deras son spelar i laget, Markus Fremstad. De har åkt från Oslo för att kolla på matchen.

– Vi försöker titta på alla matcher om det finns tid och möjlighet. Det blir en del körande men vi brukar ofta stanna över i Frillesås, men nu ska vi ta med oss Markus tillbaka för att fira jul i Oslo och sen blir det att köra ner på annandagen, säger William Fremstad.

De tycker om atmosfären på Sjöaremossen.

– Vi känner oss hemma här, i Norge finns det bara utomhusbanor. Det är väldigt mysigt och de har gjort det väldigt fint med elden där man kan värma sig och marschallerna längs vägen, säger Kristin Fremstad.

ANNONS

LÄS MER:Förbundskapten tar över som tränare i Frillesås: ”På väg mot något stort”

Följer nästan alla matcher

Thorleif och Edvin Olausson bor i Frillesås och kollar på nästan alla matcher som FBK spelar på hemmaplan.

– Det är roligt att titta på. Och framför allt när de gör mål, säger Edvin Olausson.

Pappa Thorleif håller med.

– Det känns som en väldigt genuin sport, de spelar för att de har ett intresse inte för pengar. Vi är här för bandyn och för den fina stämningen, säger Thorleif Olausson.

LÄS MER:Frillesås bandys roliga Norgehistoria – Fremstad ska växa i FBK

Fördelar men också nackdelar med utomhusbana

Cirka 350 besökare var det under onsdagskvällen, trots att det var nära inpå jul. Fredrik Brorsson, medieansvarig i FBK berättar att alla idrottsevenemang har tappat under pandemin men han hoppas att det ska vända efter nyår.

– Det är atmosfären här, stämningen, att vi kan ha öppen eld. Om vi skulle bygga en hall tappar man allting. Vi vill visa att det går att spela på en hög nivå även om man inte har en hall, säger Fredrik Brorsson.

LÄS MER:Storstjärnor drabbar samman i Kungsbacka – laddat för publikfest

”Fint att se engagemanget och intresset”

Det är många ideella krafter i klubben som krävs för att anordna matcher på elitnivå utomhus. Det är inte bara fördelar med att isbanan är utomhus.

– Den som inte upplevt bandy utomhus, måste göra det. Det går inte att få samma känsla inomhus. Men sen är det klart blåser det är det inte lika roligt här, säger Fredrik Brorsson och skrattar.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi är vana vid motgångar. Det är alltid bökigt i början av säsongen att få till isen när det inte är tillräckligt kallt. Det är alltid ett orosmoment. Men det är fint att se det engagemanget och intresset som finns. Klart det är slitigt ibland med när det snurrar och fungerar är det fantastiskt roligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS