Nu får barn och unga börja spela matcher utomhus igen.
Nu får barn och unga börja spela matcher utomhus igen. Bild: Annika Karlbom

FHM: Barn och ungdomar tillåts spela matcher utomhus

Barn och ungdomar kommer tillåtas att spela matcher utomhus från och med 28 april, det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Coronapandemin har påverkat samhället på många plan, inte minst när det gäller idrottandet.

Sedan 1 mars har det varit bestämt att endast yrkesverksamma elitidrottare får spela matcher. Vilket lett till kritik från flera håll, bland annat fotbollen som velat se att ungdomar ska få spela matcher.

Främst ur ett hälsoperspektiv och rädslan att barn ska sluta utöva sina idrotter.

FHM agerar - tillåter matcher

Nu har Folkhälsomyndigheten valt att agera. På sin hemsida meddelar man att barn och ungdomar kommer tillåtas spela matcher igen från 28 april.

Föreningarna kommer få anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka

Detta gäller för barn som är födda 2002 eller senare.

ANNONS

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson jublar över beskedet.

– Det är många inom idrotten som varit oroliga över barn- och ungdomsgruppen och jag känner stor glädje över detta beslut. Vi har haft bra och givande diskussioner med Folkhälsomyndigheten och det är bra att man lyssnat till den samlade idrottsrörelsen. Jag är tacksam över de goda samtal jag haft med Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlson, säger han.

Riksidrottsförbundet kommenterar beskedet

RF har under hela pandemin påpekat hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra.

– Även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning men också få möjlighet till tävling som vi vet är en viktig motivationsfaktor. Självklart ska rekommendationer för träning/tävling och idrott följas, säger Björn Eriksson.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Idrotten har tagit stort ansvar under hela pandemin. Vi har fått träna på att bedriva smittsäker verksamhet och jag är genuint glad för alla barn och unga som nu förhoppningsvis återfår hoppet under denna svåra tid, säger Björn Eriksson.

ANNONS
ANNONS