Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Första stora nationella mästerskapet i simning i Kungsbacka

Drygt 600 deltagare och tränare från olika delar av Sverige är på plats i Kungsbacka simhall för ungdoms- och junior-SM. Det är första gången Kungsbacka anordnar ett stort nationellt mästerskap i simning.
– Det är fantastiskt roligt att få ordna ett nationellt mästerskap. Det vill vi göra flera gånger, säger Mikael Fredriksson, funktionärsansvarig på KbSS.

De nationella tävlingarna JSM och SUM-SIM drog igång under fredagsmorgonen i Kungsbacka simhall. 575 ungdomar från hela Sverige kommer tävla under hela helgen, varav 16 unga simmare från Kungsbacka simsällskap. Ingen publik är tillåten på grund av corona, men stämningen är ändå på topp. Det är många som längtat till att börja tävla igen. En av dem är Sara Nyqvist, 17 år, från Kungsbacka simsällskap, KbSS, som kom tvåa i sitt heat och slutade på en åttonde plats i medley 200 meter.

– Det kändes bra, jag har slipat på bröstsimmet, det gick mycket bättre. Nu har jag kvalat till fem distanser inför tävlingarna i höst så det känns jätteroligt, säger hon.

LÄS MER: Alfons Bondesson tog brons i lag-EM i golf – ”Jätteroligt”

Sara Nyqvist från Kungsbacka simsällskap var nöjd efter första distansen under fredagen.
Sara Nyqvist från Kungsbacka simsällskap var nöjd efter första distansen under fredagen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Full action när Kungsbacka kommun ordnar helgaktiviteter

Mycket planering för smittsäkerhet

I nio månader har man planerat inför ungdomsmästerskapen. Mikael Fredriksson, funktionärsansvarig under helgen, berättar att det har varit mycket planering för att kunna genomföra tävlingen så smittsäkert som möjligt. Bland annat får bara de som ska tävla nästa heat vara inne vid 50-meters bassängen och det är separata in- och utgångar. Man har även delat upp killar och tjejer för att det inte ska bli för trångt i simhallen.

– Det blir tyvärr mer komprimerat och intensivt för dem än annars och de kan inte heja på varandra. Om det inte var för corona så hade läktaren varit full med folk och även vid bassängen, men tyvärr fick det bli så i år, säger Mikael Fredriksson.

En stor led-tv har satts upp på utsidan mot skateparken så klubbkompisarna och åskådare kan följa tävlingen utanför simhallen.

– Vi har längtat efter tävlingar i ett och ett halvt år. Det tänds en gnista hos simmarna nu när det är i gång igen.

Unga simmarna som tävlar för Kungsbacka simsällskap under helgen:

Herrar: Hektor Kvarnlöf, Fredrik Ekholm, Sebastian Svensson, Hampus Dahlgren, Gustaf Wänt, Alexander Johansson.

Damer: Sara Nyqvist, Rebecka Berlin, Linnea Fabian, Lina Dahlgren, Alice Karlsson, Sigurjona Ragnheidardottir, Alicia Fredriksson, Thindra Hackwitz, Gaëlle Ovise, Thura Snorradottir.

LÄS MER: Kungsbackabon Christine Bjerendal klar för OS i bågskytte

Mikael Fredriksson är funktionsansvarig under helgen och tycker det är väldigt roligt att Kungsbacka står som värd för den stora tävlingen.
Mikael Fredriksson är funktionsansvarig under helgen och tycker det är väldigt roligt att Kungsbacka står som värd för den stora tävlingen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

”Vill göra det flera gånger”

I den gamla simhallen anordnades det också tävlingar men det gick inte att ha i stora mästerskap, eftersom det inte fanns någon 50-meters bassäng. I den nya simhallen finns allt och när den stod klar förra året satte klubben som mål att anordna ett stor tävling inom fem år. Förfrågan från Svenska simförbundet kom redan efter drygt ett år.

– Det är fantastiskt roligt att kunna arrangera ett stort mästerskap. Vi har visat att vi kan göra det och vi vill göra det flera gånger. Men vi försöker inte vara en toppklubb, vi vill fortsätta vara en breddklubb för alla, säger Mikael Fredriksson.

Han har ansvar över de 50 funktionärer som är här under tävlingsdagarna. Några av dem som hjälper att bära korgarna med simmarnas kläder i är Vincent Stenroos, Antonio Poller, Isak Tullberg Leder, Lithea Malm och Filippa Rudolfsson. De är lite för unga för att tävla i ungdomsmästerskapen, men de var inte sena att anmäla sig till att hjälpa till.

– Det är kul att titta på när de äldre simmar för man får inspiration och man kan lära sig att bli snabbare, säger Antonio Poller.

På invigningsdagen fick de sjunga nationalsången och trots att de bara övat i två dagar satte de den perfekt. Och det var inte särskilt nervöst, säger Vincent Stenroos.

– Nä inte direkt. Jag var den första som tackade ja, säger han och skrattar.

LÄS MER: 13-åriga Allie Nordmark tog SM-guld för andra gången

Vincent Stenroos, Antonio Poller, Isak Tullberg Leder, Lithea Malm och Filippa Rudolfsson är funktionärer under tävlingen.
Vincent Stenroos, Antonio Poller, Isak Tullberg Leder, Lithea Malm och Filippa Rudolfsson är funktionärer under tävlingen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Bekräftat: Fotbollsstjärnan Fridolina Rolfö från Kungsbacka klar för FC Barcelona

”Positivt överraskade av Kungsbacka”

Kungsbacka simsällskap arrangerar mästerskapen tillsammans med Svenska simförbundet som är väldigt nöjda över hur väl klubben tagit sig an utmaningen.

– De har gjort det jättebra. Det är en arrangör som är väldigt professionell och det är en fin anläggning, säger Dennis Fredriksson, mästerskapsutvecklare på Svenska simförbundet och fortsätter:

– Det är också kul att se de gästande föreningarna som många av dem är i Kungsbacka för första gången. De är positivt överraskade av Kungsbacka och tycker det är jättekul att vara här.

Tror du att vi kommer se flera stora mästerskap här framöver?

– Ja, men det tror jag verkligen. Arenan är lämplig för större grand prix-arrangemang i framtiden. Då hoppas man kunnat locka hit våra stora namn som till exempel Sarah Sjöström och Erik Persson, det är en förhoppning jag har. Det finns stora förutsättningar för att det ska kunna bli top notch, säger Dennis Fredriksson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.