Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenneth Carlsson, ordförande för Kungsbacka IF. Bild: Ellinor Svensson
Kenneth Carlsson, ordförande för Kungsbacka IF. Bild: Ellinor Svensson

Föreningen förlorar viktigaste inkomstkällan när Gothia cup ställs in

För andra året i rad ställs Gothia cup in. Kungsbacka IF är en föreningarna bakom världens största fotbollscup för unga, och är med matcher på tio planer näst störst arrangör efter Kviberg.
– Det är årets höjdpunkt och vår viktigaste inkomstkälla som vi förlorar, säger ordförande Kenneth Carlsson.

När beskedet om att Gothia cup ställs in även i år släcktes hoppet om att det skulle bli ett någorlunda normalt år för Kungsbacka IF. Föreningen som varit med och anordnat Gothia i Kungsbacka sedan 2005 är näst störst arrangör efter Kviberg med matcher på tio planer. Kenneth Carlsson har varit med sedan starten och sett hur det utvecklats med åren.

– Mängden lag och besökare har ökat, om inte till det dubbla så har det i alla fall blivit bra mycket fler, säger Kenneth Carlsson.

Kommunen och Gothia cup ordnar med logi, mat och allt runtomkring för lagen som kommer till Kungsbacka. Men Kungsbacka IF, KIF, står för alla matcher, planer, resultat, ålderskontroller och information. Även det har utvecklats till det bättre.

LÄS MER: Starka känslor efter FHM:s nya beslut: ”Tillåt all fotboll”

Här på Kungsbacka sportcenter spelas många matcher under Gothia-veckan. Alla tio planer, gräs och konstgräs spelas på sent inpå kvällen.
Här på Kungsbacka sportcenter spelas många matcher under Gothia-veckan. Alla tio planer, gräs och konstgräs spelas på sent inpå kvällen. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

– Förr sprang vi ju runt med papper fram och tillbaka med resultat, nu kan vi bara skicka med telefonen, säger han och skrattar.

”Det roligaste på hela året”

När Gothia cup ställdes in förra året så fick föreningen pengar från regeringen, 30-40 procent av de intäkterna de skulle fått in under Gothia.

– Det är bara att hoppas att vi kan få det i år också. Annars får vi dra ner på vår verksamhet. Det är årets höjdpunkt och KIF:s viktigaste inkomstkälla. Eftersom vi är en ideell förening är det inte som att vi sitter på en bank direkt, säger Kenneth Carlsson.

Han förklarar att de kan behöva dra in på inköp av material och korvätning.

– Men vi kommer hålla föreningen igång. Det viktigaste är att ungarna är här och spelar fotboll.

LÄS MER: Besvikelse över ofärdiga fotbollsplaner: ”Bara en gräsmatta”

På gräsplanerna i Inlag lyser solen över grönskan. En och annan hundägare är ute och kastar boll och det är svårt att föreställa sig alla lag och besökare under Gothia-veckan. Måndag till torsdag är det ett normalår full rulle med matcher inpå kvällen.

– Det är det roligaste som finns på hela året. Jag brukar ju komma ner på söndag förmiddag och är här till fredag kväll och sover väl lite däremellan. Man saknar ju pulsen. Förhoppningsvis blir det av nästa år och då riktigt ordentligt.

Fotbollsmatch under Gothia cup. Arkivbild från 2019.
Full rulle under Gothia cup. Det är en riktig folkfest i Kungsbacka under Gothia cup. Många lag spelar sina matcher på Inlag och antalet besökare har ökat. Arkivbild från 2019. Bild: Ellinor Svensson