Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Domarbrist i Halland: ”Har nått en smärtgräns”

Det råder domarbrist i länet, meddelar Hallands fotbollförbund. Herrarnas division fem och damernas division tre påverkas och får spela matcher utan assisterande domare framöver.
– Man får ta en sak i taget, men just nu är det ingen bra utveckling, säger Mikael Hansson, ordförande i Hallands fotbollförbund.

Det var i veckan som Hallands fotbollförbund meddelade att det råder domarbrist i hela länet och att de måste vidta åtgärder för att täcka alla matcher under säsongen. De beslutade om att ta bort assisterande domare för herrarnas division fem och damernas division tre, något som Hallands Nyheter var först med att rapportera om.

– Man får ta bort lagen som är lägst rankade och det finns inga lägre divisioner som har assisterande domare så då får man börja med dessa. Men matcherna kan spelas ändå, det finns inget krav på att man måste ha fler än huvuddomaren, säger Mikael Hansson, ordförande i tävlingskommittén i Hallands fotbollförbund.

LÄS MER: "Tarra” var nära att få jobbet som sportchef i Blåvitt

”Det är en gemensam svårighet”

Herrarna kommer att spela utan assisterande domare från vecka 33 – och damerna från och med 34 och framåt. Anledningen till bristen beror på olika saker, men i grund och botten handlar det om att antalet funktionärer inte räcker till i dag.

– Det är en gemensam svårighet som Hallands fotbollförbund har tillsammans med alla föreningar. Antalet domare och funktionärer är numerärt för lite i förhållande till antalet matcher, säger Mikael Hansson och fortsätter:

– Man kan inte vara domare i fem till sex dagar i veckan, vecka efter vecka. Kroppen säger till slut ifrån och sedan finns det några som ska börja studera på annan ort, har arbeten, sjukdomar eller liknande – då fixar man inte det.

LÄS MER: Lars-Inge Rolfö har följt dottern hela hennes karriär

Är den här bristen ett nytt fenomen?

– Man kan säga så här: Antalet domare har alltid kunnat vara fler. Men nu har vi nått en smärtgräns där man inte löser detta. Sedan har pandemin också en påverkan med tanke på att det spelas fler matcher nu under kortare tid. Men oavsett anledningen så är numerären just nu för låg.

Antalet funktionärer måste öka före 2022

Enligt Mikael Hansson är det viktigt att fånga upp alla killar och tjejer som har gått ungdomsdomarutbildningen och är intresserade av att bli distriktsdomare. Men då måste fotbollsförbundets ledamöter med flera, tillsammans med alla föreningar, ta ett gemensamt ansvar.

– Det är en väg att hitta personer med god kunskap, det finns många duktiga tjejer och killar. För många som går i skolan är det här ett bra komplement eftersom man får en viss ersättning för uppdragen. Med gemensamma krafter så ska det gå att finna gemensamma lösningar.

LÄS MER: Elias Risp vill gå i pappans fotspår

Är du orolig över att det ska bli värre framöver?

– Man får ta en sak i taget, men just nu är det ingen bra utveckling. Antalet funktionärer måste öka före 2022 och framåt för att man ska kunna fortsätta bedriva verksamheten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.