Cykelstjärnan ska leda Sveriges första pumptrack-landslag

Filip Svanberg från Kungsbacka, nordisk mästare och flerfaldig svensk mästare i BMX, kommer leda Sveriges första landslag i pumptrack. Sporten växer kraftigt i landet och nu ska han plocka ut de bästa cyklisterna till VM i höst.
– Det är jätteroligt, framför allt att få vara med i början och utveckla sporten, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Filip Svanberg började cykla när han var sju år. Det var på BMX-banan i Kungsbacka där han växte upp och sedan dess har det hunnit bli många medaljer. Karriären har han lagt på hyllan och är nu tränare på Kungsbacka BMX-klubb. Men nu blir han också förbundskapten för landslaget i pumptrack. Den första någonsin.

– Jag fick förfrågan i höst och det känns som ett väldigt roligt uppdrag. Att få vara med och utveckla sporten, forma den och göra ett riktigt bra jobb, säger han.

LÄS MER:70 bilder från året som gått – blicka tillbaka på 2021

”En ganska ny gren som växer”

Filip Svanberg förklarar att pumptrack är ungefär som en blandning av en BMX-bana och en skejtpark.

ANNONS

– Den har formen av en BMX-bana, med fler hopp och kurvor. En riktig tävlingsbana är i asfalt. Pumptrack är en ganska ny gren men den växer och jag tror verkligen den är här för att stanna. Det är roligt för det samlar så många olika människor från diverse grenar.

LÄS MER:Stjärnan om skräckskadan och operationen: ”Ville bara till sjukhus”

Även om han har hållit på med BMX hela sitt liv tror han det kommer bli en viss utmaning att vara förbundskapten för ett landslag.

– För mig gäller det att hitta cyklister och eftersom pumptrack förenar många olika förbund som exempelvis BMX och mountainbike så gäller det för mig att skaffa bra koll på cyklisterna i det sistnämnda. Min uppgift är att ta fram ett landslag till VM som är i höst.

LÄS MER:13-åriga Allie Nordmark tog SM-guld för andra gången

Klubben märker av ett ökat tryck på medlemmar

Han tror att Sverige är bland de första i världen att ha ett pumptrack-landslag och förbundskapten.

– Det är en ganska ny sport som inte etablerat sig riktigt ännu, så därför blev jag förvånad när jag blev tillfrågad. Det är kul att Sverige är tidiga på den bollen. Pumptrack håller på att växa, actionsport är populärare nu än tidigare, det märker vi även på BMX-banan. Det har blivit ett högt tryck på nya medlemmar och det är svårt att hitta tider.

ANNONS

LÄS MER:Tre cyklister från Kungsbacka kvalade in till VM

Kungsbacka BMX-klubb har länge velat bygga en pumptrack och vill ha kommunens hjälp, tror du att detta kommer leda till att önskan faktiskt slår in?

– Jag hoppas verkligen kommunen ser potentialen i sporten. Och att man tillsammans med Kungsbacka BMX-klubb eller någon annan förening, vill bygga en riktig pumptrackbana. Man kan använda den på många olika sätt, cykla, skejta, åka sparkcykel, det är något för alla.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få bygga ett landslag. Ett härligt team, där man ska känna sig trygg oavsett om man från BMX-världen eller mountainbike. Det ska bli väldigt kul att få jobba och utveckla sporten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS