Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Casper från Fjärås ska leda Frölundas e-sportsatsning

Han är bland eliten i sin sport, svensk mästare, tre Europatitlar, två eSHL-guld, i onlinespelet NHL. Meritlistan gjorde att Frölunda HC ville att Casper Lundgren från Fjärås skulle leda deras nya satsning, när de som först i Sverige startar en bredd inom e-sporten, med tre lag.
– Äntligen! Att få göra det här med laget, det känns jättestort, säger han.

27-åriga Casper Lundgren har alltid haft ett stort sportintresse. Under uppväxten i Fjärås fram till 20-årsåldern spelade han i olika lagsporter, framför allt hockey och fotboll. Fotbollen blev han kvar längst, i IFK Fjärås där han till sist fick lägga skorna på hyllan efter en korsbandsskada.

– Jag hade redan då funnit ett intresse i sportspelen, där fick man lagkänslan som jag älskar. Så ett år efter att jag la ner fotbollen, började jag på riktigt satsa på tv- och datorspelet NHL.

Det var 2017 och intresset bara växte till e-sporten. I dag är han en av de bästa spelarna i Europa.

– Jag kan fortfarande vara en del av lagandan och det är ju därför jag alltid varit sportintresserad, den där lagkänslan och gemenskapen. Nu spelar jag i ligan där man är sex personer i i laget och på senare år har e-sporten vuxit sig större och större.

LÄS MER: Från balett till världseliten i höjdhopp

”Det här jag väntat på”

För några år sedan började NHL-lag starta upp egna e-sportlag och 2019 började även SHL ge sig in på e-sportarenan. Från början var det 12 av 14 SHL-lag som hängde på i den svenska satsningen som blev eSHL. Nu ger sig även Frölunda HC in i matchen och de ville ha Casper Lundgren som frontfigur.

– Det är det här jag väntat på. Frölunda har en speciell plats i hjärtat, det är laget jag hejat på sedan barnsben. När klubben hörde av sig, det var en speciell känsla, ett lyckorus. Äntligen! Att få göra det här med laget, det känns jättestort, säger han.

LÄS MER: Nattid har över två miljoner följare – på lördag träffar hon några på influencerfestivalen Heyou

Frölunda blir först ut att satsa stort på e-sporten. Klubben vill även ha bredd där och startar upp tre lag direkt. Ett elitlag, ett lokalt handplockat lag med spelare från Göteborgsområdet och ett ungdomslag. En idé som kom från Casper själv.

– Det är helt rätt väg att gå och det är redan i linje med hur Frölunda jobbar med hockeyn i dag. Och jag tror att fler klubbar kommer hänga på och satsa mer på bredden. Jag tycker det är viktigt att man har ett ungdomstänk, det finns många unga som drömmer att få representera Frölunda men som kanske inte har den fysiska möjligheten att göra det.

Casper ”ICappel” Lundgren

Ålder: 27 år

Från: Fjärås, bor i Kungsbacka.

Spelar i: FILADELPHIA, vunnit sju av tio spelade matcher hittills under den spelade säsongen.

Meriter: Tre Europatitlar, två eSHL-guld, svenskt mästerskapsguld, två finska mästerskapsguld.

Nästa steg: 15 oktober är sista ansökningsdatumet till Frölundas E-sportlag och förhoppningen är att kunna starta upp lagen under november.

Drömmer om: Personligen att kunna leva på NHL gaming och få ungdomslaget i Frölunda till toppen av Europa.

LÄS MER: Ny stol till klubben hjälper Elias att nå sina mål – mot A-laget

Trygghetspedagog på högstadiet

Casper Lundgren kommer vara tränare för ungdomslaget och det lokala laget. Ungdomslaget är i åldrarna 14-20 år och det är laget som Casper tycker ska bli absolut roligast att få vara med och utveckla, eftersom hans andra jobb är som trygghetspedagog för högstadieelever.

– Jag möter ungdomar varje dag och jag älskar verkligen mitt jobb. Jag ser fram emot möjligheten att leda ungdomslaget och chansen att hjälpa dem utvecklas och utbilda dem till bra människor.

Lagandan är viktig och det viktigaste av allt när man tar fram ett lag är att man är trygga med varandra.

– Det ska vara högt i tak. Det är klart man vill ha in bra spelare men det som väger tyngst är att man är ödmjuk, inte klagar på varandra och har ett vi-tänk. Vi ska utvecklas tillsammans. Det är det viktigaste för en bra sammanhållning.

LÄS MER: Här tränas nästa Fridolina Rolfö-stjärna – tillbaks på planen där allt började

Efterlyser spelare från Kungsbacka

Han ser gärna att spelare från Kungsbacka söker sig till laget.

– Jag är ju härifrån, uppväxt i Fjärås, så det sitter i själen. Det hade varit jätteroligt att få in spelare här ifrån, alla är jättevälkomna att söka.

En träningsvecka brukar vara spel från måndag till torsdag ungefär fyra timmar per kväll. Då kan man välja träningsläge i spelet, där man kan kör taktik, träningsmatcher och pratar om motståndarlagen. Fredag och lördag brukar det vara paus från spelandet och vissa söndagar är det match.

– Det är likt sportsammanhang. Men det tar så klart mycket tid att bli riktigt duktig, det släpps nya spel där det kommer nya saker som man vill lära sig. Därför är det väldigt viktigt att ha de där två dagarna i veckan där man inte spelar och gör det man uppskattar i vanliga livet.

LÄS MER: Frölundatalangen från Onsala fick viktigt besked i natt

Rutinerna är A och O

Han förklarar att det är jätteviktigt med en balans i kost, fysisk aktivitet och sömn, på precis samma sätt som om man utövar sporten fysiskt. Att exempelvis gå en promenad eller träna på gym innan man sätter sig och spelar.

– Det går hand i hand för att lyckas. Man måste ha bra rutiner för att nå toppen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.