Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

160 ton bergkross till grunden. Och flera hundra ton stenmjöl ligger i stora högar. Men redan nu går det att urskilja en bana. Det ska bli en pumptrack, främst för att locka ungdomar och få dem att stanna i föreningen.
– Vi vill göra tracken så som kidsen vill ha, säger Joakim Gradén, ledare i IF Rigor mountainbike.

ANNONS
|

Vårsolens strålar skiner genom träden på Rigortorpet i Kungsbacka, denna idyll som omringas av skog. Tre röda stugor, klubbstugan där det fikas efter träning, en stuga för logi och en med omklädningsrum och bastu. Strax bakom klubbstugan, på en plätt som agerar som parkering vid vissa evenemang, börjar en bana växa fram.

Det var här ledarna Kristian Roos och Joakim Gradén stod när de kläckte idén om att bygga en pumptrack.

– Vi har slagit våra kloka huvuden ihop och kom fram till att det hade varit kul att bygga en pumptrack. Vi vill satsa på ungdomarna, vårt motto i år är större, högre och farligare, säger Joakim Gradén och tillägger att ”farligare” kanske ska vara inom citationstecken.

ANNONS

Mountainbikesektionen har strax över 500 medlemmar och utgör en del av IF Rigors verksamhet. I föreningen finns även orientering, friidrott och skidor.

– En positiv grej under corona är att det är jättemycket folk som hittat hit. Människor som promenerar, cyklar och även nu när vi har haft avspärrningar så har folk traskat in och undrat vad som händer här, säger Kristian Roos.

LÄS MER: Stort tävlingssug efter stoppet

Joakim Gradén och Kristian Roos.
Joakim Gradén och Kristian Roos är hjärnorna bakom pumptracken vid Rigortorpet i Kungsbacka. Till hösten ska banan stå klar. Bild: Ellinor Svensson

Som en skatepark fast för cyklar

Antalet medlemmar till mountainbikesektionen har ökat med 15 procent under året. Joakim och Kristian hoppas att pumptracken ska göra att fler ungdomar fortsätter med sporten.

– Vi vill göra tracken så som kidsen vill ha den. Vi tänkte ta hit våra ungdomar så att de får vara med och utforma och bygga banan, var guppen och hoppen ska vara. Jag tycker det är superkul, så jag hoppas de med tycker att det är kul, säger Joakim Gradén.

Bygget började förra helgen och man har redan hunnit lägga en grund med bergkross på den 180 meter långa banan. Sen kommer själva pumptracken formas av hårt packat stenmjöl.

– Det blir nästan som asfalt. Det kommer bli lite som en skatepark fast för cyklar. Vi hoppas att fler vill nyttja torpet och här finns även möjlighet att hyra för övernattning, säger Kristian Roos.

ANNONS

LÄS MER: Lygnern Runt skjuts fram

Rigortorpet med klubbstugan i bakgrunden och en stuga med övernattningsmöjligheter.
Rigortorpet med klubbstugan i bakgrunden och en stuga med övernattningsmöjligheter. Bild: Ellinor Svensson

En pumptrack är en bana som utformas med kurvor, gupp och hopp så att man inte ska behöva trampa runt. Lite som en BMX-bana men anpassad till mountainbike, förklarar Joakim Gradén.

– Det handlar om balans, fart och position på cykeln, nyttja kurvorna och guppen för att få fart i stället för att trampa. Så det kommer vara trampförbud här, säger han och skrattar.

LÄS MER: Kungsbacka godkänns som cykelstad

”Fokus är på att ha kul”

Budgeten för pumptracken är 180 000. Eftersom de är en ideell förening så har de försökt nå ut till olika företag för sponsring. 30 000 har de fått från Svenska cykelförbundet och Bröderna Johansson från Fjärås har sponsrat med sandhögarna. Även Swerock och Knapes har hjälpt till.

– Många bäckar små. Vi hoppas att den står klar till september, det beror lite på men tills dess ska den stå klar. Förhoppningen är att i framtiden kunna ha lite tävlingar här, klubbmästerskap med publik hade varit kul, säger Joakim.

Han förklarar att allt man behöver är en mountainbike och en hjälm för att börja cykla. Handskar och bra skor kan också vara bra men inget måste. Men det är en materialsport och visst underhåll krävs. På onsdagar är det träning för vuxna och söndagar är det barn och unga. Och det finns olika nivåer så man behöver inte vara proffs när man kommer dit.

ANNONS

– Alla ska vara med och alla ska ha roligt. Fokus är på att ha kul och ingen blir lämnad i skogen.

LÄS MER: Kommunal chef utredde bidrag till egna föreningen – experten: ”Olämpligt”

Joakim Gradén och Kristian Roos.
Joakim Gradén och Kristian Roos hoppas att pumptracken ska göra att fler ungdomar stannar i föreningen. Bild: Ellinor Svensson
ANNONS