Brottartalangen från Kungsbacka till VM: ”Sugen på revansch”

I våras blev det guld i Nordiska mästerskapen. Därmed blev brottartalangen direktkvalificerad till U20-VM i Bulgarien i augusti. Nu pågår träningen för fullt.
– Jag går definitivt för att ta guldmedalj, säger Alexander Johansson som fortfarande har U17-VM i minnet.

ANNONS

Han tävlar i 82-kilosklassen. Just nu ligger brottaren Alexander Johansson från Kungsbacka lite över tävlingsvikt, men det är ett par månader kvar till VM i Bulgarien. Och talangen från Kungsbacka har full koll.

– Allt känns bra och jag är jättetaggad. Jag har tränat hårt för detta, berättar Alexander Johansson.

På meritlistan har han fyra SM-guld, och nu senast guld från Nordiska mästerskapen i våras.

– Jag vann ju Nordiska mästerskapen, och det är därför jag får åka. Och jag är riktigt sugen på revansch efter U17-VM som gick i samma arena. Där åkte jag ur, men nu får jag möta samma killar igen, det är bara att vi är några år äldre, säger 19-åringen.

ANNONS

Under sommaren väntar träningsläger och tävlingar. Bland annat blir det en vända till Tyskland för att gå matcher.

– Det är väldigt lärorikt att brottas med killar från andra länder. Här i Sverige har vi en stil, men brottare från andra länder brottas på andra sätt.

Vilka skulle du säga är dina styrkor?

– Jag är framför allt en teknisk brottare, så jag brukar vara bra i situationer där man kan ta poäng. Och det handlar nog också om att jag vågar gå in i situationer som många andra aktar sig för, säger Alexander Johansson.

Hårt kostschema

När det börjar närma sig VM är det dags för Alexander att även komma in i sin viktklass. Detta samtidigt som styrkan ska behållas.

– Nu ligger jag som sagt lite över, men ungefär fem veckor innan går jag in på ett kostschema där jag ska gå ner successivt.

Är inte det tufft?

– Jo, det är det. Men man hittar sina sätt. Det var svårare när jag var yngre, men nu har jag lärt mig ett sätt som passar mig. Det handlar om att gå ner nåt kilo i veckan, samtidigt som man får äta väldigt proteinrik mat för att behålla musklerna, förklarar brottaren.

ANNONS

Den 20 augusti är det dags. Då väntar VM-tävlingarna i Sofia i Bulgarien. Och motståndet har Alexander Johansson hyfsat bra koll på.

– Jag vet ungefär vilka jag kommer att möta. Det är ju som sagt samma killar som håller på.

Är det någon särskild brottare du är extra sugen på att möta?

– Nej, jag vill möta alla och vinna alla matcher. Det är ju det som är det roliga med detta, att få åka ut och brottas och se vad man går för. Men jag går definitivt för att ta guldmedalj, säger Alexander Johansson.

LÄS MER:Kungsbackabrottaren Alexander Johansson siktar på guld i junior-EM: ”Är riktigt taggad”

LÄS MER:Depp och segerjubel – så var fotbollsfesten i Åsa

LÄS MER:Postkodlotteriet överraskade vinnare i Kungsbacka: ”Känns fantastiskt”

ANNONS